Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

Acid detergent fiber content in preserved grass forages taking into account the balance of structural carbohydrates

Abstract

   The paper contains the results of statistical analysis of the indicators of structural carbohydrates in grass forages conserved by agro-industrial enterprises of Brest region in 2021-2024. Based on the analysis of 2836 samples, reliable mathematical models of dependence of ADF on NDF and CF; CF on ADF in corn silage, as well as in grass and grass-and-legume haylage were established. The models can be used in routine laboratory work as a complementary method of analysis. Strong dependence of ADF on CF; CF on ADF in legume-grass haylages and alfalfa haylages in a single form was established, however, the approximation error > 10 indicates the impossibility of practical application of these models and requires additional research. Uniformity of botanical composition of the batch of samples is one of the key conditions for creating a mathematical model of dependence. When forming a batch of samples of alfalfa haylage that was homogeneous in terms of botanical composition, and reducing the number of samples in it by 60 % in relation to the total number of legume and legume-grass haylages, comparable coefficients of determination were obtained.

About the Authors

M. A. Pastukhova
Polesie Agrarian & Environmental Institute of the National Academy of Sciences of Belarus
Belarus

Brest



Z. A. Zaytseva
Polesie Agrarian & Environmental Institute of the National Academy of Sciences of Belarus
Belarus

Brest



S. N. Mikhalchuk
Polesie Agrarian & Environmental Institute of the National Academy of Sciences of Belarus
Belarus

Brest



References

1. Мошкина, С. В. Структурные углеводы в кормлении молочного скота : учебно-методическое пособие / С. В. Мошкина, Н. В. Абрамкова, Т. Ю. Колганова. – Орел, 2016. – 56 с.

2. Полноценное кормление высокопродуктивных коров / А. Ф. Карпенко, Н. П. Разумовский, Д. Т. Соболев, А. А. Царенок ; Нац. акад. наук Беларуси, Ин-т радиобиологии. – Минск: Беларуская навука, 2021. – 433 с. – ISBN 978-985-08-2815-6.

3. Ганущенко, О. Клетчатка в рационах жвачных / О. Ганущенко // Животноводство России. – 2019. – № 10. – С. 37-43. – DOI: 10.25701/ZZR.2019.72.82.010.

4. Ганущенко, О. Структурность кормосмесей для коров / О. Ганущенко // Животноводство России. – 2019. – № 12. – С. 59-61. – DOI: 10.25701/ZZR.2019.59.24.020.

5. Курепин, А. А. Динамика накопления нейтрально- и кислотно-детергентной клетчатки в зелёной массе кукурузы / А. А. Курепин // Зоотехническая наука Беларуси : сб. науч. тр. – Жодино, 2021. – Т. 56, ч 1. – С. 235–241.

6. Курепин, А. А. Использование современных методов оценки качества силоса кукурузного с учетом содержания нейтрально- и кислотно-детергентной клетчатки / А. А. Курепин // Зоотехническая наука Беларуси : сб. науч. тр. – Жодино, 2020. – Т. 55, ч 2. – С. 21–29.

7. Попов, В. В. Прорывные новации в оценке качества и питательности кормов / В. В. Попов // Адаптивное кормопроизводство. – 2020. – № 3. – С. 65-76. – DOI: 10.33814/AFP-2222-5366-2020-3-65-76.

8. Иванова, Е. П. Фракционный состав клетчатки в оценке качества современных кормов / Е. П. Иванова // Аграрный вестник Приморья. – 2020. – № 3. – С. 17–21.

9. Силос и силосованные корма из кукурузы. Общие технические условия : СТБ 1223-2024. – Введ. 01. 02. 2025. – Минск : Госстандарт, 2024. – 17 с.

10. Сенаж. Общие технические условия : СТБ 2662-2024. – Введ 01. 02. 2025. – Минск: Госстандарт, 2024. – 14 с.

11. Пастухова М. А. Взаимосвязь компонентов структурной клетчатки в травяных консервированных кормах / М. А. Пастухова, З. А. Зайцева, Б. В. Шелюто // Вестник Белорусской государственной сельскохозяйственной академии. – 2024. – № 2. – С. 101–107.

12. Рядчиков, В. Г. Основы питания и кормления сельскохозяйственных животных : учебно-практическое пособие / В. Г. Рядчиков. – Краснодар : КубГАУ, 2012. – 328 с.

13. Попов, В. В. Этюды оценки качества кормов и рационов США в России / В. В. Попов // Адаптивное кормопроизводство. – 2021. – № 1. – С. 65–80.


Review

For citations:


Pastukhova M.A., Zaytseva Z.A., Mikhalchuk S.N. Acid detergent fiber content in preserved grass forages taking into account the balance of structural carbohydrates. Zootechnical Science of Belarus. 2025;60(2):71-80. (In Russ.)

Views: 13


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)