Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

ANALYSIS OF ENERGY INTENSITY OF BEEF PRODUCTION FROM BEEF CATTLE AT AGRICULTURAL ENTERPRISES OF THE REPUBLIC

Abstract

The paper presents the analysis of energy intensity of beef production from beef cattle at agricultural enterprises of the republic. The lowest total energy consumption was recorded at meat farm of CAUE Pershai-2014, and the highest - at the feedlot of RAUE AgroLyaskovichi. The highest percentage in terms of energy intensity was accounted for feed (89.591.2 %), litter (3.3-4.0 %), machinery and equipment (2.3-3.4 %), followed by energy costs for living labor (1.2-1.6 %), buildings and structures (0.3-1.3 %). The main directions for reducing the energy intensity for beef production from beef cattle are substantiated.

About the Authors

A. A. Muzyka
Research and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Russian Federation


M. P. Puchka
Research and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Russian Federation


S. A. Kirikovich
Research and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Russian Federation


N. N. Shmatko
Research and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Russian Federation


L. N. Sheygratsova
Research and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Russian Federation


A. A. Moskalev
Research and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Russian Federation


M. V. Timoshenko
Research and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Russian Federation


D. V. Gurina
Research and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Russian Federation


References

1. Русан, В. И. Энергетическая ситуация и перспективы развития энергосбережения АПК / В. И. Русан // Проблемы развития энергетики и электрификации АПК : сб. науч. тр. - Минск, 1998. - Вып. 2. - С. 20-22.

2. Кудрявцев, И. Ф. Вопросы снижения энергоемкости сельскохозяйственной продукции / И. Ф. Кудрявцев // Агропанорама. - 2002. - № 6. - С. 4-6.

3. Антонюк, В. С. Животноводство - главный источник экспортной продукции АПК / В. С. Антонюк // Конкурентоспособное производство продукции животноводства в Республике Беларусь : сб. работ междунар. науч.-произв. конф., 23-24 апр. 1998 г. - Жодино, 1998. - С. 3-5.

4. Временная методика энергетического анализа в сельскохозяйственном производстве. - Минск, 1991. - 126 с.

5. Севернёв, М. М. Энергосберегающие технологии в сельскохозяйственном производстве / М. М. Севернёв. - М. : Колос, 1992. - 190 с.

6. Яковчик, Н. С. Энергоресурсосбережение в сельском хозяйстве / Н. С. Яковчик, А. М. Лапотко. - Барановичи, 1999. - 380 с.

7. Методика энергетического анализа технологических процессов в сельскохозяйственном производстве. - Москва, 1995. - 95 с.

8. Справочник нормативов трудовых и материальных затрат для ведения сельскохозяйственного производства / под редакцией В. Г. Гусакова. - 2-е изд., перераб и доп. - Минск, 2002. - 440 с.


Review

For citations:


Muzyka A.A., Puchka M.P., Kirikovich S.A., Shmatko N.N., Sheygratsova L.N., Moskalev A.A., Timoshenko M.V., Gurina D.V. ANALYSIS OF ENERGY INTENSITY OF BEEF PRODUCTION FROM BEEF CATTLE AT AGRICULTURAL ENTERPRISES OF THE REPUBLIC. Zootechnical Science of Belarus. 2020;55(2):247-254. (In Russ.)

Views: 95


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)