Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

HORSE MEAT IN MENU OF OUR ANCESTORS

Abstract

The article contains historical examples of horse meat in menu of the Slavs. Relying on archaeological materials, and also taking into account the useful properties of horse meat, the authors showed prospects for development of productive direction of horse breeding in Belarus.

About the Authors

N. S. Yakovchik
RUE «Institute for advanced training of staff in agricultural and industrial complex» BSATU
Russian Federation


Е. V. Sadykov
RUE «Institute for advanced training of staff in agricultural and industrial complex» BSATU
Russian Federation


References

1. Конина // Аграрный центр Томской области [Электронный ресурс]. - 2014. - Режим доступа: http://agroconsul.tomsk.ru/na_zametku/horses/konina/. - Дата доступа: 13.03.2017.

2. Корзун, И. Как питались наши предки / И. Корзун // Дом и сад. - 1997. - Май. - С. 11.

3. Ляховская, Л. П. Календарь славянской жизни и трапезы: праздники, обычаи, обряды, кухня / Л. П. Ляховская. - М. : МСП, 1996. - 461 с.

4. Мясное коневодство // Профессиональное животноводство [Электронный ресурс]. - 2017. - Режим доступа: http://cjzone.ru/loshad/myasnoe-konevodstvo/. - Дата доступа: 12.03.2017.

5. Рассадников, А. Ю. Система мясного питания древнего населения позднего бронзового века южного Зауралья (по археозоологическим материалам) / А. Ю. Рассадников // Вестник Южно-Уральского государственного университета. Серия: Социально-гуманитарные науки. - 2016. - Вып. 1. - С. 110-113.

6. Гайдученко, Л. Л. Расчеты величин поедаемой массы тела копытных в археологических исследованиях / Л. Л. Гайдученко, Д. Г. Зданович // Археологический источник и моделирование древних технологий: труды музея-заповедника Аркаим. - Челябинск : Институт истории и археологии УрО РАН, 2000. - С. 45-73.

7. Антипина, Е. Е. Состав древнего стада домашних животных: логические аппроксимации / Е. Е. Антипина // OPUS: междисциплинарные исследования в археологии : сб. ст. - М. : Параллели, 2008. - Вып. 6. - С. 67-86.

8. Журавлев, О. П. Животноводство у славянского населения восточноевропейской лесостепи во второй половине I тыс. н. э. / О. П. Журавлев // ВИС. - 1998. - Вып. 12. - С. 34-44.

9. Антипина, Е. Е. Системы земледелия и размер домашних животных Древней Руси / Е. Е. Антипина, С. П. Маслов // Труды 6-го МКСА. - М., 1998. - Т. 4. - С. 52-60.

10. Новогродский, Т. А. Теоретические аспекты изучения традиционной культуры питания / Т. А. Новогродский // Славяне и их соседи: археология, нумизматика, этнология : сб. ст. - Минск, 1998. - С. 104-110.

11. Пашук, З. Н. Традиции и кухня славян / З. Н. Пашук. - Минск : Выш. шк., 1994. - 383 с.


Review

For citations:


Yakovchik N.S., Sadykov Е.V. HORSE MEAT IN MENU OF OUR ANCESTORS. Zootechnical Science of Belarus. 2017;52(2):243-251. (In Russ.)

Views: 105


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)