Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

COMPREHENSIVE RESEARCH OF SAUSAGES COOKED SMOKED OF FUNCTIONAL ORIENTATION

Abstract

It was determined that the use of wheat, fortified with iodine and selenium in the production technology of cooked smoked sausage allows obtaining a quality product of functional orientation. The systematic use of this product will reduce the risk of iodine and selenium deficiency. Optimal introduction of plant component is 10% by weight of raw meat. Increasing the proportion of the vegetable ingredient in the product leads to a deterioration of the organoleptic characteristics of the final product, produce stiff consistency.

About the Authors

I. F. Gorlov
Volga Research Institute of Production and Processing of Meat and Dairy Products
Russian Federation


O. B. Gelunova
Volga Research Institute of Production and Processing of Meat and Dairy Products
Russian Federation


YU. D. Danilov
Volga Research Institute of Production and Processing of Meat and Dairy Products
Russian Federation


References

1. Обзор российского рынка колбасных изделий и мясных деликатесов. Исследование компании Global Reach Consulting // Russian food&drinks market magazine [Электронный ресурс]. - 2013. - № 5. - Режим доступа: http://www.foodmarket.spb.ru/archive.php?year=2010&article=1470§ion=3 (дата обращения 26.02.2015).

2. Рынок с дымком // Мое дело. Магазин [Электронный ресурс]. - 2013. - № 158, ноябрь 2013. - Режим доступа: http://www.moyo-delo.ru (дата обращения 26.02.2015).

3. Разработка новых функциональных продуктов на основе использования пророщенного нута / И. Ф. Горлов [и др.] // Всё о мясе. - 2014. - № 1. - С. 28-31.

4. Долгова, В. А. Разработка мясных продуктов функционального назначения с использованием регионального сырья / В. А. Долгова, В. Н. Храмова, О. Ю. Проскурина // Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: Наука и высшее профессиональное образование. - 2013. - Т. 1, № 2-1. - С. 168-171.

5. Микроэлемент селен: роль в процессах жизнедеятельности / И. В. Гмошинский [и др.] // Экология моря. - 2000. - № 54. - С. 5-19. - Авт. также: Мазо В.К., Тутельян В.А., Хотимченко С.А.

6. Данилова, Л. И. Эндемический зоб: особенности диагностики, лечения и профилактики в различных возрастных группах населения : мет. рек. / Л. И. Данилова, Е. А. Холодцова, А. Н. Стожаров. - Мн., 1996. - 30 с.

7. Способ обогащения семян биодоступными формами йода и селена : пат. 2524540 Рос. Федерация : МПК A23K1/22 ; A23L1/20 ; A23L1/304 ; A23L1/172 / Горлов И.Ф., Злобина Е.Ю. и др. ; заявитель и патентообладатель Поволжский научно-исследовательский институт производства и переработки мясомолочной продукции РАСХН. - № 2012141634/13 ; заявл. 28.09.2012 ; опубл. 27.07.2014, Бюл. №4 - 4 с.

8. Горлов, И. Ф. Улучшение потребительских свойств мясных продуктов за счёт биологически активных веществ / И. Ф. Горлов, М. И. Сложенкина, И. С. Бушуева // Хранение и переработка сельхозсырья. - 2013. - № 5. - C. 32-33.


Review

For citations:


Gorlov I.F., Gelunova O.B., Danilov Yu.D. COMPREHENSIVE RESEARCH OF SAUSAGES COOKED SMOKED OF FUNCTIONAL ORIENTATION. Zootechnical Science of Belarus. 2015;50(2):170-179. (In Russ.)

Views: 76


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)