Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

Optimizing the ratio of lysine and metabolizable energy in compound feeds for the synthesis of meat from young pigs of Belarusian meat breed

Abstract

Pigs of specialized meat breeds have an increased metabolism and, consequently, higher requirements metabolizable energy and the usefulness of feeding, especially protein feeding. The conducted researches helped to determine that for growing pigs at fattening of Belarusian meat breed the following is perfect, respectively, by periods of rearing: 0,85, 0,73 and 0,61 g of lysine per 1 MJ of metabolizable energy, provided the proper balance of remaining essential amino acids in accordance with the concept of «ideal protein».

About the Authors

V. M. Golushko
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal husbandry»
Russian Federation


V. A. Roshchin
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal husbandry»
Russian Federation


S. A. Linkevich
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal husbandry»
Russian Federation


A. V. Sitko
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal husbandry»
Russian Federation


M. A. Shatsky
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal husbandry»
Russian Federation


References

1. Оптимизация рационов с учётом концепции идеального протеина» / А. А. Казанцев [и др.] // Свиноводство. - 2012. - № 2. - С. 52-54.

2. Каширина, М. В. «Идеальный протеин» для свиней / М. В. Каширина, Е. Н. Головко, М. О. Омаров // Животноводство России. - 2005. - № 9. - С. 29-30.

3. Кулинцев, В. В. Потребность в лизине молодняка свиней / В. В. Кулинцев, С. О. Османова, М. О. Омаров // Аграрная наука. - 2011. - № 9. - С. 25-27.

4. Estimation of growth requirements for amino acids by assay of the carcass / H. H. Williams [et al.] // J. Biol. Chem. - 1954. - Vol. 208. - P. 277-286.

5. Mitchell, H. H. Comparative nutrition in man and domestic animals / H. H. Mitchell. - N.-Y., 1964. - 616 p.

6. Cole, D. J. A. Amino acid nutrition of the pig / D. J. A. Cole // Recent advance in animal nutrition. - London, 1978. - P. 59-72.

7. Cole, D. J. A. The lysine requirements of growing and finishing pigs. The concept of an ideal protein / D. J. A. Cole, H. T. Yen, D. Lewis // Porc. 3d Int. Symp. On Protein Metabolism and Nutrition. - London : Butterworths, 1980. - P. 113-121.

8. Подобед, Л. И. Протеиновое и аминокислотное питание сельскохозяйственной птицы: структура, источники, оптимизация / Л. И. Подобед, Ю. Н. Вовкотруб, В. В. Боровик. - Одесса : Печатный дом, 2006. - 66 с.

9. Зеленская, К. Н. Переваримость питательных веществ и обмен азота, кальция и фосфора у племенных свиней крупной белой породы и ландрас / К. Н. Зеленская // Животноводство. - 1966. - № 4. - С. 74-75.

10. Хохлов, А. Конверсионная способность генотипов свиней в зависимости от паратипических факторов / А. Хохлов, Г. Походня // Свиноводство. - 2006. - № 6. - С. 8.

11. Овсянников, А. И. Основы опытного дела в животноводстве / А. И. Овсянников. - М. : Колос, 1976. - 304 с.

12. Нормированное кормление свиней : рек. / В. М. Голушко [и др.]. - Жодино, 2011. - 46 с.

13. Методические рекомендации по оценке мясной продуктивности, качества мяса и подкожного жира свиней. - М., 1987. - 64 с.

14. Рокицкий, П. Ф. Биологическая статистика / П. Ф. Рокицкий. - Мн. : Вышейшая школа, 1973. - 327 с.


Review

For citations:


Golushko V.M., Roshchin V.A., Linkevich S.A., Sitko A.V., Shatsky M.A. Optimizing the ratio of lysine and metabolizable energy in compound feeds for the synthesis of meat from young pigs of Belarusian meat breed. Zootechnical Science of Belarus. 2014;49(2):27-36. (In Russ.)

Views: 73


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)