Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

Use of raw corn feed in the diets for dairy cows

Abstract

The studies helped to determine that the organic part in the raw corn feed made 341.4 g, it is represented by BES (189.4 g), crude fat (70.0 g), crude protein (46.0 g). Contents of crude ash is 26.6, the inclusion of this feed in the diet of dairy cows contributed to increase of average daily milk yield at 6.1%. During the 60 days of the experiment the gross yield per cow in the experimental group was 1140 kg, that is 66.0 kg higher than in the control group. Use of raw corn feed has reduced the cost of rations in the experimental group at 16.9%. This had a positive impact on the cost of milk. Reducing of milk production prime cost is beneficial to increase of profits from the cows of the experimental group, which was calculated per 1 head in the amount of 345.8 thousand for the period of experience.

About the Authors

E. A. Dobruk
Grodno State Agrarian University
Russian Federation


V. K. Pestis
Grodno State Agrarian University
Russian Federation


R. R. Sarnatskaya
Grodno State Agrarian University
Russian Federation


A. M. Taras
Grodno State Agrarian University
Russian Federation


L. M. Frolova
Grodno State Agrarian University
Russian Federation


References

1. Яковчик, Н. С. Кормопроизводство : Современные технологии / Н. С. Яковчик. - Барановичи : РУПП «Барановичская укрупненная типография», 2004. - 278 с.

2. Яковчик, Н. С. Энергетические аспекты повышения производства кормов на базе интенсивных технологий / Н. С. Яковчик // Весцi ААН Беларусi. - 1988. - № 4. - С. 72-76.

3. Эффективное использование кормов при производстве говядины / Н. А. Яцко [и др.]. - Минск : БИТ «Хата», 2000. - 252 с.

4. Рукшан, Л. В. Сушка вторичных продуктов крахмало-паточного производства / Л. В. Рукшан // Современные технологии сельскохозяйственного производства : материалы XII Междунар. науч.-практ. конф. - Гродно, 2009. - С. 491.

5. Рукшан, Л. В. Качество побочных продуктов предприятий, перерабатывающих растительное сырье / Л. В. Рукшан, А. А. Ветошкина // Энергосберегающие технологии и технологические средства в сельскохозяйственном производстве : докл. Междунар. науч.-практ. конф. - Минск, 2008. - С. 218-224.

6. Изменение качества картофельной мезги и клеточного сока / Л. В. Рукшан [и др.] // Экология и безопасность техносферы : тез. докл. Всерос. науч.-техн. конф. - Орёл, 2008. - С. 182-183.

7. Классификатор сырья и продукции комбикормового производства Министерства сельского хозяйства и продовольствия Республики Беларусь. - Минск, 2006. - 161 с.

8. Комбикорма и кормовые добавки : справочное пособие / В. А. Шаршунов [и др.]. Минск : Экоперспектива, 2002. - 440 с.


Review

For citations:


Dobruk E.A., Pestis V.K., Sarnatskaya R.R., Taras A.M., Frolova L.M. Use of raw corn feed in the diets for dairy cows. Zootechnical Science of Belarus. 2011;46(2):40-47. (In Russ.)

Views: 65


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)