Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

Physical Qualities and Chemical Composition of Meat and Fat of Pigs of Cross-Breed Sows of Different Growth Intensity

Abstract

The experiment on physical qualities and chemical composition of meat and fat of tri-cross-breed hybrids depending on precocity of cross-breed sows was carried out. It was stated that precocity of sows of breed correlations BWxBBM and BWxL had no significant influence at chemical composition of their descendants’ meat and fat. The only thing is that a tendency to protein growth in the longest back muscle at 0,24% of descendants of BWxL, compared to their coevals of (BWxBBM)xE correlation breeds. On physical qualities the meat of tri-breed young pigs of (BWxBBM)xE and (BWxL)xE corresponds to technological norms. But the minimal losses of meat at heating were registered with pigs of precocious mothers of BWxL (35,5%). Not significant raise of meat juice losses were registered with tri-breed pigs of (BWxBBM)xE. The highest ones were registered with descendants of moderately growing mothers (36,8%), their meat had the lowest moisture-retaining power.

About the Author

I. I. Perashvili
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


References

1. Крючковский, А. Г. Сравнительная оценка мясной продуктивности и качества мяса у свиней различных генотипов / А. Г. Крючковский, Д. Н. Лейман, С. Н. Гераськин // Племенная работа в животноводстве : сб. науч. тр. - Новосибирск, 1991. - С. 51-55.

2. Танана, Л. Эффективность использования гибридных маток в системе промышленного скрещивания / Л. Танана, С. Коршун, Н. Климов // Свиноводство. - 2006. - № 5. - С. 9-10.

3. Шейко, И. П. Скрещивание специализированных мясных пород свиней Беларуси / И. П. Шейко // Свиноводство. - 2002. - № 5. - С. 4-5.

4. Племенное дело в свиноводстве / В. Г. Козловский [и др.]. - М. : Колос, 1982. - 272 с.

5. Барановский, Д. И. Генотипические детерминанты физико-химических свойств продуктов убоя свиней / Д. И. Барановский // Современные проблемы интенсификации производства свинины. - Ульяновск, 2007. - Т. 3. - С. 54-59.

6. Wismer-Pedersen, J. Quality of pork in relation to rate of pH change post mortem / J. Wismer-Pedersen // Food Research. - 1959. - Vol. 24. - P. 711-727.

7. Горбунова, Е. Л. Стрессовая чувствительность свиноматок: метод определения; особенности метоаболизма, общей резистентности и воспроизводительной функции : автореф. дисс. … канд. биол. наук / Горбунова Е.Л. - Троицк, 2002. - 24 с.

8. Бажов, Г. М. Биотехнология интенсивного свиноводства / Г. М. Бажов, В. И. Комлацкий. - М. : Росагропромиздат, 1989. - 280 с.

9. Смирнов, В. С. Биотехнология свиноводства / В. С. Смирнов, В. В. Горин, И. П. Шейко. - Мн. : Ураджай,1993. - 350 с.

10. Соловьев, И. В. Фено- и генотипические уровни пород свиней по скороспелости и затратам труда / И. Ф. Соловьёв // Зоотехния. - 2000. - № 7. - С. 5-7.

11. Поливода, А. М. Оценка качества свинины по физико-химическим показателям / А. М. Поливода // Свиноводство : межвед. сб. - К., 1976. - Вып. 24. - С. 37-39.


Review

For citations:


Perashvili I.I. Physical Qualities and Chemical Composition of Meat and Fat of Pigs of Cross-Breed Sows of Different Growth Intensity. Zootechnical Science of Belarus. 2008;43(1):217-224. (In Russ.)

Views: 109


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)