Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

Comparative Assessment of Meat Productiveness of Black-motley, Sharolez and Limuzin Breed Young Cattle

Abstract

It is determined that at 16,5 months slaughter pre-slaughter live weight and carcass weight was: black-motley breed - 343,3 and 171,7 kg, Sharolez - 458,2 and 243,9, Limuzin - 439,4 and 241,5 kg. The slaughter outcome of Limuzin Breed animals was 55,7%, Sharolez - 53,8, black-motley - 51,6%. The flesh outcome in carcass of black-motley breed calves (80,1%) was lower at 0,6-3,3% that of the animals of specialized meat breeds and black-motley cattle with 22,96 kg of first-class meat quantity gave way to coevals of control group at 64,1% (Sharolez) and 70,1% (Limuzin).

About the Authors

С. Petrushko
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


S. V. Sidunov
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


V. I. Letkevitch
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


R. V. Loban
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


V. M. Zyl’
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


A. S. Urenya
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


I. L. Mel’Nikova
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


References

1. Повышение мясной продуктивности крупного рогатого скота / А. А. Гайко [и др.]. - Мн. : Ураджай, 1983. - 103 с.

2. Зелепухин, А. Влияние технологий содержания на мясную продуктивность бычков / А. Зелепухин, Е. Ажмулдинов // Молочное и мясное скотоводство. - 2001. - № 3. - С. 12-13.

3. Тимошенко, Н. В. Теоретические и практические аспекты получения экологически безопасного животноводческого сырья и производства нутриентно-адекватных мясных продуктов детского питания : моногр. / Н. В. Тимошенко. - М., 2001. - 218 с.

4. Сизенко, Е. Полноценное детское питание - фактор будущего страны / Е. Сизенко, А. Лисицын // Экономист. - 2007. - № 3. - С. 13-18.

5. Продукты для детского питания на основе мясного сырья : учеб. пособие / А. В. Устинова [и др.]. - Москва : ВНИИМП, 2003. - 438 с.

6. Гигиенические требования к качеству и безопасности продовольственного сырья и пищевых продуктов : СанПиН 11-63 РБ 98. - Минск, 1999.

7. Нормы и рационы кормления сельскохозяйственных животных : справ. пособие / А. П. Калашников [и др.]. - М. : Агропромиздат, 1985. - 352 с.

8. Оценка мясной продуктивности и определение качества мяса убойного скота : методические рек. / ВНИИМС. - Оренбург, 1984. - 54 с.

9. Рокицкий, П. Ф. Биологическая статистика / П. Ф. Рокицкий. - Минск : Вышэйшая школа, 1967. - 326 с.


Review

For citations:


Petrushko , Sidunov S.V., Letkevitch V.I., Loban R.V., Zyl’ V.M., Urenya A.S., Mel’Nikova I.L. Comparative Assessment of Meat Productiveness of Black-motley, Sharolez and Limuzin Breed Young Cattle. Zootechnical Science of Belarus. 2008;43(1):107-114. (In Russ.)

Views: 75


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)