Optimization of water consumption in farrowing section
Abstract
Along with feeding, the determining factor affecting the productivity of sows is the supply of clean, good-quality drinking water at the right temperature and in the right quantity at all stages of the reproductive cycle. When keeping sows in an industrial facility, significant amounts of water are consumed for technological needs. Overconsumption of water leads to an increase in the cost of manure disposal, and the ecological load due to the operation of a pig farming enterprise increases.
In this regard, the issues of reducing water consumption for technological needs, which exceeds the needs for watering pigs, are of particular relevance, which has become the purpose of the scientific work.
In the course of the research, water consumption standards for liquid type of feeding in heavily pregnant and lactating sows by seasons for drinking and performing technological operations in an industrial-type enterprise were established. The use of these standards made it possible to maintain a favorable microclimate in the farrowing section, as well as to save 5,964 liters of water (for 1 cycle of housing for 35 days) used for manure removal, which reduced the cost of animal housing, including the cost of water supply, processing, storage, transportation and disposal of manure effluent.
About the Authors
I. I. RudakovskayaBelarus
Zhodino
D. N. Khodosovsky
Belarus
Zhodino
V. А. Bezmen
Belarus
Zhodino
А. S. Petrushko
Belarus
Zhodino
А. А. Khochenkov
Belarus
Zhodino
A. N. Solyanik
Belarus
Zhodino
References
1. Околышев, С. Молочная продуктивность свиноматок / С. Околышев, Е. Кириллова, А. Стрелков // Животноводство России. – 2013. – № S2. – С. 41-42.
2. Шалер, С. М. Важность потребления воды для свиноматок в период лактации / С. М. Шалер // Pig333.ru [Сообщество свиноводов-профессионалов]. ‒ URL: https://www.pig333.ru/articles/важность-потребления-воды-свиноматками-во-время-лактации_3537/ (дата обращения 7. 12. 2020).
3. Вебер, М. Обеспечение свиней водой – на что обращать внимание / М. Вебер // Портал промышленного свиноводства. ‒ URL: https://piginfo.ru/article/obespechenie-sviney-vodoy-na-chto-obrashchat-vnimanie/ (Дата обращения: 28. 09. 2016).
4. Управление кормлением в период лактации во многом определяет успех следующего цикла (I). Факторы связанные с потреблением воды и периодом перед опоросом / К. Пинейро, М. А. де Андрес, Д. Брито Гонкалвес, М. Апарисио // Pig333.ru [Сообщество свиноводов-профессионалов]. ‒ URL: https://www.pig333.ru/articles/кормление-свиноматок-в-период-лактации-потребление-воды_4455/ (дата обращения 11. 11. 2024).
5. Комлацкий, В. И. Биология и этология свиней : учеб. пособие / В. И. Комлацкий, Л. Ф. Величко, В. А. Величко. – Краснодар: КубГАУ, 2017. – 137 с.
6. СанПиН 10–124 РБ 99 «Питьевая вода. Гигиенические требования к качеству. Воды централизованных систем питьевого водоснабжения» // Министерство сельского хозяйства и продовольствия Республики Беларусь. – URL: https://mshp.gov.by/ru/technical-acts-ru/view/sanitarnye-pravila-i-normy-214-laquopitjevaja-voda-i-vodosnabzhenie-naselennyx-mest-pitjevaja-voda-gigieni-4088/ (дата обращения 11. 11. 2024).
7. Медведский, В. А. Экологический мониторинг качества воды в условиях свиноводческого комплекса / В. А. Медведский, А. В. Карась, Т. В. Медведская // Актуальные проблемы интенсивного развития животноводства : сб. науч. тр. / БГСХА. – Горки, 2010. – С. 190-196.
8. Садомов, Н. А. Гигиена воды : учебно-методическое пособие / Н. А. Садомов, А. Ф. Трофимов, И. В. Брыло. ‒ Минск: Экоперспектива, 2012. ‒ 186 с.
9. Комплексные нормы технологического проектирования новых, реконструкции и технического перевооружения существующих животноводческих объектов по производству молока, говядины и свинины : КНТП – 1 – 2020 / И. В. Брыло, Н. А. Сонич, И. С. Царик [и др.] ; Национальная академия наук Беларуси, Министерство сельского хозяйства и продовольствия Республики Беларусь. – Минск, 2021. – 121 с.
10. Блекман, Л. М. Ресурсы и энергосберегающие технологии в агропромышленном комплексе / Л. М. Блекман, Н. И. Анисимова. – Минск: Ураджай, 1990. ‒ 270 с.
11. Методика оценки микроклимата производственных помещений свиноводческих и молочно-товарных ферм и комплексов : методические указания / В. Н. Тимошенко, А. А. Музыка, Л. Н. Шейграцова [и др.]. – Жодино : Научно-практический центр НАН Беларуси по животноводств, 2022. – 17 с. – DOI: 10.47612/methodology-for-assessing-the-microclimate-of-industrial-spaces-2021.
Review
For citations:
Rudakovskaya I.I., Khodosovsky D.N., Bezmen V.А., Petrushko А.S., Khochenkov А.А., Solyanik A.N. Optimization of water consumption in farrowing section. Zootechnical Science of Belarus. 2025;60(2):161-168. (In Russ.)