CLeavability of neutral detergent fiber depending on its quantitative content in haylage
Abstract
This paper contains the materials of research aimed at studying the cleavability of neutral detergent fiber in haylage depending on its quantitative content.
In the process of studying the composition of structural carbohydrates in preserved grass fodders, it has been found that when they accumulate in the dry matter of green mass for silage and haylage, the total content of metabolizable energy and feed units decreases, which in turn reduces the productive effect of the fodder. When determining the regularity of kinetics of neutral detergent fiber in legume-grass preserved fodders in the rumen of ruminants with the establishment of their cleavability, it has been found that, as in grass haylage, the cleavability of neutral detergent fiber has a strong inverse relationship and depends on its total content in the dry matter of the fodder.
About the Author
A. A. KurepinBelarus
Zhodino
References
1. Сбалансированное кормление высокопродуктивных коров : справочное руководство / Л. А. Заболотнов, С. Г. Кузнецов, В. Т. Винокурова [и др.]. – Боровск, 2013. – Москва: ЗАО «Новые печатные технологии». – 246 с. – ISBN: 978-5-905742-35-4.
2. Муратова, Н. С. Влияние структурных углеводов на молочную продуктивность и воспроизводительные качества коров / Н. С. Муратова, В. В. Танифа, В. Л. Лукичев // Современные наукоемкие технологии. Региональное приложение. – 2016. - № 4(48). – С. 121-125.
3. Богатырёва, Е. В. Содержание структурных углеводов в заготовленных кормах Вологодской области / Е. В. Богатырева, П. А. Фоменко, Е. А. Мазилов // Молочнохозяйственный вестник. – 2022. - № 3(47). – С. 39-54. – DOI: 10.52231/2225-4269_2021_3_39.
4. Хотмирова, О. В. Рубцовое пищеварение у высокопродуктивных молочных коров в начале лактации при разном уровне фракций клетчатки в рационе : автореф. дисс. … канд. биол. наук / О. В. Хотмирова. – Боровск, 2009. – 19 с.
5. Саханчук, А И. Влияние фракционного состава клетчатки на переваримость кормов коровами в период сухостоя / А. И. Саханчук, А. А. Курепин // Животноводство и ветеринарная медицина. – 2012. - № 3. – С. 5-9.
6. Муратова, Н. С. Влияние структурных углеводов на молочную продуктивность и воспроизводительные качества коров / Н. С. Муратова, В. В. Танифа, В. Л. Лукичёв // Современные наукоемкие технологии. Региональное приложение. – 2016. - № 4 (48). – С. 121–125.
7. Сизова, Ю. В. Влияние фракционного состава углеводов на молочную продуктивность коров / Ю. В. Сизова // Инновационная наука. – 2015. - № 9. – С. 123–126.
8. Miller-Cushon, E. K. Feed sorting in dairy cattle: Causes, consequences, and management / E. K. Miller-Cushon, T. J. DeVries // Journal of Dairy Science. – 2017. – Vol. 100(5). – P. 4172–4183. – DOI: 10.3168/jds.2016-11983.
9. Кузьмина, Л. Н. Качество клетчатки и эффективность ее использования в рационах голштин-холмогорских коров / Л. Н. Кузьмина, А. П. Карташова // Аграрный вестник Урала. – 2020. - № 7(198). – С. 56-64. – DOI: 10.32417/1997-4868-2020-198-7-56-64
10. Филинская, О. В. Практические методы контроля полноценности кормления высокопродуктивных коров в условиях современного комплекса / О. В. Филинская, С. А. Кеворкян // Вестник АПК Верхневолжья. – 2018. - № 4 (44). – С. 30–36.
11. Effect of lignin linkages with other plant cell wall components on in vitro and in vivo neutral detergent fiber digestibility and rate of digestion of grass forages / E. Raffrenato, R. Fievisohn, K. W. Cotanch [et al.] // Journal of Dairy Science. – 2017. – Vol. 100(10). – P. 8119–8131. – DOI: 10.3168/jds.2016-12364.
12. Изучение пищеварения у жвачных: методические указания / Н. В. Курилов [и др.]; Всерос. науч.-исслед. ин-т физиологии и биохимии питания с.-х. животных. – Боровск, 1987. – 96 с.
13. Van Soest, P. J. Use of detergents in the analysis of fibrous feeds. 4 Determination of plant cell-wall constituents / P. J. Van Soest, R. H. Wine //. J. Assoc. Anal. Chem. ‒ 1968. ‒ Vol. 50(1). ‒ P. 50‒55. – DOI: 10.1093/jaoac/50.1.50.
Review
For citations:
Kurepin A.A. CLeavability of neutral detergent fiber depending on its quantitative content in haylage. Zootechnical Science of Belarus. 2025;60(2):29-37. (In Russ.)