Use of vinasse in feeding young cattle
Abstract
The use of non-traditional forages is one of the available ways to strengthen the fodder base of livestock breeding. One of the promising components of animal diets is vinasse, a by-product of yeast production, which is used as an additional component in fodder production. The paper contains the results of studying the effect of this feed additive on productivity and hematological parameters of young cattle. Studies showed that vinasse included in the diet had a positive effect on the blood parameters of animals. The studied additive also contributed to an increase in average daily gain, a decrease in the cost of production by 11.6 and 9.9 %, and an additional profit of 52.8 and 46.1 rubles per animal during the experimental period.
About the Authors
A. I. KozinetsBelarus
Zhodino
T. G. Kozinets
Belarus
Zhodino
O. G. Golushko
Belarus
Zhodino
M. A. Nadarinskaya
Belarus
Zhodino
M. S. Grin
Belarus
Zhodino
S. A. Kovaleva
Belarus
Zhodino
А. Y. Borodin
Belarus
Zhodino
P. V. Lamnev
Belarus
Minsk
References
1. Коняев, Н. В. Тенденции развития комбикормового производства / Н. В. Коняев, В. Н. Трубников // Вестник Курской ГСХА. – 2022. – № 9. – С. 140-146.
2. Биотехнологические приемы в переработке отходов предприятий АПК / О. В. Зюзина, Л. Т. Гриднева, Е. В. Таранюк, М. И. Лопатина // Инновационные технологии в АПК : материалы Междунар. науч.-практ. конф., Мичуринск, 21-23 нояб. 2018 г. / Мичуринский ГАУ. – Мичуринск, 2018. – С. 235-238.
3. Effects of Beta Vinasse Supplementation on Performance, Meat Quality and Ilio-Caecal Microflora in Quail Rations / D. Yesilbag, I. Cetin, S. S. Cengiz [et al.] // Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society. – 2022. – Vol. 73, N 4. – P. 4847-4852. – DOI: 10.12681/jhvms.28016.
4. Nebenprodukte der Zuckerfabriken. / К. Naumann, M. Becker, K. Nehring [et al.] // Handbuch der Futtermittel. – Hamburg: Parey-Verlag, 1997. – Bd. 3, Vol. 3. – Р. 64-81.
5. Naumann, K Methodenbuch des Verbandes deutscher landwirtschaftlicher Untersuchungs und Forschungsanstalten. BD, III: Die chemische Untersuchung von Futtermitteln. VDLUFA-Verlag, Darmstadt. – Bassler, R., 1997.
6. Stern, M. Zuckerrübe ben melasserestes aus der fermentativen Backhefeherstellung im Vergleich zu Zuckerrübe ben- und Zuckerrohrmelasse für den Einsatz in der Fütterung von Wiederkäuern : Dissertation / M. Stern ; Justus-Liebich University. Ernährungsphysiologische und presstechnische Untersuchungen eines teilentkalisierten. – 1992. – Р. 257-261.
7. Lehrbuch der Pharmakologie und Toxikologie für die Veterinärmedizin / eds.: E. Petzinger, H.H. Frey, W. Löscher [et // Pharmakologie der Verdauung, Osmotische Laxantien. I Enke-Verlag, Stuttgart. – 1996. – Р. 317-318.
8. Прокофьева, А. А. Белковые отходы как альтернативные источники белка в рационе / А. А. Прокофьева, А. В. Быков, О. В. Кван // Животноводство и кормопроизводство. – 2023. – Т. 106, № 2. – С. 112-126. – DOI: 10.33284/2658-3135-106-2-112.
9. Potential utilization of dairy industries by-products and wastes through microbial processes : a critical review / T. Sar, S. Harirchi, M. Ramezani [et al.] // The Science of The Total Environment. – 2022. – Vol. 810. – P. 152253. – DOI: 10.1016/j.scitotenv.2021.152253.
10. Weigand, E. Betain- und Glutaminsäure Anteile an der Stickstoffverdauung und-bilanz bei Vinassefütterung an wachsende Schweine / E. Weigand, Dr. M. Kirchgessner // Archiv für Tierernaehrung. – 1981. – Bd. 31(5-6). – S. 335-343. – DOI: 10.1080/17450398109426845.
Review
For citations:
Kozinets A.I., Kozinets T.G., Golushko O.G., Nadarinskaya M.A., Grin M.S., Kovaleva S.A., Borodin А.Y., Lamnev P.V. Use of vinasse in feeding young cattle. Zootechnical Science of Belarus. 2025;60(1):189-197. (In Russ.)