Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

INFLUENCE OF PRE-SLAUGHTER LIVE WEIGHT OF PIGS ON THE QUANTITY AND QUALITY OF PORK OBTAINED

https://doi.org/10.47612/0134-9732-2022-57-2-258-266

Abstract

The article presents the results of studying the physicochemical and technological parameters of meat obtained from the carcasses of fattening young pigs of different delivery weights. The subjects of the study were the results of slaughter of two-breed crosses of young Yorkshire × Landrace (Y × L) fattening pigs with a delivery live weight of 80-100, 100-120 and 120-140 kg. It was found that per 100 kg of pre-slaughter weight, the cost of products obtained from individuals with a delivery weight of 100-120 and 120-140 kg was higher than that of animals with a weight of 80-100 kg by 3.1 and 8.6 %, respectively, due to a higher yield of high-priced products.

About the Authors

D. N. Khodosovsky
Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Belarus


V. I. Bezzubov
Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Belarus


A. A. Khochenkov
Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Belarus


I. I. Rudakovskaya
Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Belarus


V. A. Bezmen
Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Belarus


A. S. Petrushko
Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Belarus


A. N. Solyanik
Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Belarus


T. A. Matyushonok
Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Belarus


M. V. Jumkova
Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Belarus


О. М. Slinko
State Enterprise “Combine state farm “Zarya”
Japan


References

1. Алексеев, А. Л. Оценка качества свинины / А. Л. Алексеев, В. А. Бараников, О. Р. Барило // Всё о мясе. - 2009. - № 4. - С. 38-39.

2. Алексеев, А. Л. Результаты дифференцированной разделки туш свиней различных пород и типов / А. Л. Алексеев, О. Р. Барило // Всё о мясе. - 2009. - № 2. - С. 38-40.

3. Животова, Т. Ю. Мясные качества свиней различных генотипов и сроков откорма / Т. Ю. Животова, В. А. Бараников, Д. Н. Пилипенко // Вестник Алтайского государственного аграрного университета. - 2013. - № 5(103). - С.96-99.

4. Формирование продуктивных признаков у хряков датской селекции в процессе адаптации в условиях Гродненской областной станции искусственного осеменения / И. П. Шейко [и др.] // Зоотехническая наука Беларуси : сб. науч. тр. - Жодино, 2008. - Т. 43, ч. 1. - С. 124-129.

5. Симарев Ю. Влияние окружающей среды на физиологическое состояние свиней // Свиноводство. - 1999. - № 4. - С. 23-26.

6. Смирнов, В. С. Биотехнология свиноводства / В. С. Смирнов, В. В. Горин, И. П. Шейко. - Минск : Ураджай, 1993. - 229 с.

7. Качество и технологические свойства свинины разных сортовых групп помесных животных / С. А. Грикшас [и др.] // Известия Тимирязевской сельскохозяйственной академии. - 2011. - № 4. - С. 135-138.

8. Продуктивность и технологические свойства свинины чистопородных и помесных свиней / С. А. Грикшас [и др.] // Достижения науки и техники АПК. - 2011. - № 4. - С. 62-63.

9. Гришкова, А. П. Химический состав и физико-химические свойства мяса и сала свиней чистогорской породы / А. П. Гришкова, Н. А. Чалова, А. А. Аршинин // Достижения науки и техники АПК. - 2018. - Т. 32, № 12. - С. 59-61.

10. Дайсс-Хемметер, У. Качество свинины. Влияние электростимуляции на качество мяса убойных свиней / У. Дайсс-Хемметер, С. Форстер, Ф. Штолле // Всё о мясе. - 2008. - № 2. - С. 24-29.

11. Крыштоп, Е. А. Показатели качества и безопасности мясной свинины / Е. А. Крыштоп// Ветеринария Кубани. - 2010. - № 3. - С. 14-17.

12. Чтобы улучшить качество свинины // Информационный портал промышленного свиноводства [Электронный ресурс]. - 2010-2022. - Режим доступа: https://www.piginfo.ru/article/chtoby-uluchshit-kachestvo-svininy 123/.


Review

For citations:


Khodosovsky D.N., Bezzubov V.I., Khochenkov A.A., Rudakovskaya I.I., Bezmen V.A., Petrushko A.S., Solyanik A.N., Matyushonok T.A., Jumkova M.V., Slinko О.М. INFLUENCE OF PRE-SLAUGHTER LIVE WEIGHT OF PIGS ON THE QUANTITY AND QUALITY OF PORK OBTAINED. Zootechnical Science of Belarus. 2022;57(2):258-266. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/0134-9732-2022-57-2-258-266

Views: 206


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)