Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

THE INFLUENCE OF VARIOUS FACTORS ON MILK PRODUCTIVITY IN THE AGRICULTURAL PRODUCTION BRANCH (APB) “ZAOZERIE” OF JSC “VITEBSKMEAT PROCESSING PLANT”

https://doi.org/10.47612/0134-9732-2022-57-2-250-258

Abstract

Various factors influence the milk productivity of cows. The article presents the results of studies conducted in the APB “Zaozerie” of JSC “Vitebsk Meat Processing Plant” on 326 cows with completed lactation. In the course of scientific and economic experiment, it was found that the highest milk yield of 8417 kg was obtained from the cows of the 3rd lactation, with a significant increase in milk fat to the level of 316.4 kg. Gain in the live weight of cows in the herd to 651-700 kg contributes to a significant increase in their milk productivity to the level of 8430 kg of milk with a milk fat yield of 312.1 kg. The highest milk yield was obtained from cows with a dry period of 51-70 days - 9415 kg of milk (p≤0.001) with a milk fat yield of 358.7 kg and with a service period of 61-90 days - 7675 kg of milk with a milk fat yield of 285.5 kg (p≤0.001).

About the Authors

N. L. Furs
Vitebsk State Academy of Veterinary Medicine
Belarus


A. M. Sintserova
Vitebsk State Academy of Veterinary Medicine
Belarus


K. L. Medvedeva
Vitebsk State Academy of Veterinary Medicine
Belarus


References

1. Кривогуз, О. С. Оценка влияния происхождения коров-первотелок на молочную продуктивность в ОАО «Рудаково» Витебского района / О. С. Кривогуз, Н. Л. Фурс // Актуальные вопросы сельскохозяйственного производства : материалы Междунар. науч.-практ. конф. студентов и магистрантов, посвящ. 95-летию академии, г. Витебск, 30 окт. 2019 г. - Витебск, 2019. - С. 96-99.

2. Щербаков, В. Г. Анализ продуктивности коров дойного стада белорусской черно-пестрой породы и пути его совершенствования в ОАО «Николаевский» Миорского района / В. Г. Щербаков, Н. Л. Фурс // Форум молодых ученых: мир без границ : сб. материалов VI Междунар. заочной науч. конф., приуроченной ко Дню народного единства. - Донецк : ДОНМАН, 2020. - Ч. 8. - С. 256-258.

3. Марусич, А. Г. Введение в аграрные профессии : учебно-методическое пособие. В 3 ч. Ч. 1. Животноводство / А. Г. Марусич, М. И. Муравьева, С. Н. Почкина. - Горки : БГСХА, 2019. - 385 с.

4. О Государственной программе «Аграрный бизнес» на 2021-2025 годы : Постановление Совета Министров Республики Беларусь от 1 февраля 2021 г. № 59 // Министерство сельского хозяйства и продовольствия Республики Беларусь [Электрон. ресурс]. - 2007- 2019. - Режим доступа: https://mshp.gov.by/programms/b81ab6f86bc5670a.html

5. За 11 месяцев 2020 года производство молока увеличилось на 5,7 % // Министерство сельского хозяйства и продовольствия Республики Беларусь [Электрон. ресурс]. - 2007- 2019. - Режим доступа: https://mshp.gov.by/news/a0ae813b5c23e46c.html.

6. Анализ показателей продуктивности коров лучшего молочного стада России / Д. Абылкасымов [и др.] //Молодой учёный. - 2015. - № 8.3 (88.3). - С. 1-4.


Review

For citations:


Furs N.L., Sintserova A.M., Medvedeva K.L. THE INFLUENCE OF VARIOUS FACTORS ON MILK PRODUCTIVITY IN THE AGRICULTURAL PRODUCTION BRANCH (APB) “ZAOZERIE” OF JSC “VITEBSKMEAT PROCESSING PLANT”. Zootechnical Science of Belarus. 2022;57(2):250-258. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/0134-9732-2022-57-2-250-258

Views: 246


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)