Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

REDUCED THE CONSUMPTION OF PROCESS WATER FOR GROWING-FINISHING YOUNG PIGS

https://doi.org/10.47612/0134-9732-2022-57-2-215-223

Abstract

The production of meat products requires significant direct and indirect water expenditures. Our research was aimed at improving technological methods to reduce the consumption of process water during the growing-finishing phase in young pigs. It was found that the use of technological method to reduce the consumption of process water for manure removal, which consists in reducing the level of filling baths with water in the first growing-finishing phase to 0.05 m, in the second phase - to 0.07 m, allowed to reduce the average daily water consumption by 36.8% compared to the normal operation of a self-alloying intermittent manure removal system. At the same time, the temperature-humidity conditions and gas composition of indoor air corre- sponded to the normative requirements.

About the Authors

I. I. Rudakovskaya
Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Belarus


V. A. Bezmen
Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Belarus


D. N. Khodosovsky
Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Belarus


А. S. Petrushko
Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Belarus


М. G. Zalesskaya
Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Belarus


V. G. Belanovsky
Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Belarus


References

1. Перспективы учета концепций неявной воды и водного следа в экономических отношениях водопользования / О. И. Мельник [и др.] // Механізм регулювання економіки. - 2011. - № 1. - С. 221-229.

2. Садомов, Н. А. Гигиена воды : учебно-методическое пособие / Н.А. Садомов, А.Ф. Трофимов, И. В. Брыло. - Минск : Экоперспектива, 2012. - 186 с.

3. Чернов О. И. Оценка качества питьевой воды и источников водоснабжения для свиноводческих ферм и комплексов с обоснованием нормативов водопотребления: автореф. дисс. … канд. с.-х. наук / Чернов О.И. ; БелНИИЖ. - Жодино, 1992. - 19 с.

4. Рядчиков, В. Г. Вода в рационах свиней / В. Г. Рядчиков // Агропромышленный портал юга России [Электронный ресурс]. - 2005-2013. - Режим доступа: https://www.agroyug.ru/news/id-9459/

5. Саитов, В. Е. Санитарно-гигиенические требования к питьевой воде для сельскохозяйственных животных / В. Е. Саитов, А. Б. Котюков // Международный журнал прикладных и фундаментальных исследований. - 2016. - № 6-5. - С. 830-832.

6. Экологический мониторинг качества воды в условиях свиноводческого комплекса / В. А. Медведский [и др.] // Актуальные проблемы интенсивного развития животноводства : сб. науч. тр. - Горки, 2010. - Вып. 13, ч. 2. - С. 190-196.

7. Субботин, А. М. Качество питьевой воды в зависимости от сезона года / А. М. Субботин, М. В. Медведская // Животноводство и ветеринарная медицина. - 2013. - № 1. - С. 30-33.

8. Влияние улучшенного качества воды на организм поросят в условиях промышленного комплекса / В. А. Медведский [и др.] // Ученые записки УО «Витебская государственная академия ветеринарной медицины». - 2010. - Т. 46, вып. 1, ч. 2. - С. 44-46.

9. Определение расхода технологической воды в зависимости от влажности навоза на свиноводческом предприятии / И. Е. Плаксин [и др.] // Технологии и технические средства механизированного производства продукции растениеводства и животноводства. - 2018. - № 3 (96). - С. 257-264.

10. Кольга, Д. Ф. Новые технологии и технические средства утилизации навоза на животноводческих фермах и комплексах /Д. Ф. Кольга, Н. В. Казаровец. - Минск : БГАТУ, 2014. - 144 с.

11. Методика оценки микроклимата производственных помещений свиноводческих и молочно-товарных ферм и комплексов. - Жодино, 2021 - 10 с.

12. Комплексные нормы технологического проектирования новых, реконструкции и технического перевооружения существующих животноводческих объектов по производству молока, говядины и свинины (КНТП-1-2020). - Минск, 2021.- 122 с.


Review

For citations:


Rudakovskaya I.I., Bezmen V.A., Khodosovsky D.N., Petrushko А.S., Zalesskaya М.G., Belanovsky V.G. REDUCED THE CONSUMPTION OF PROCESS WATER FOR GROWING-FINISHING YOUNG PIGS. Zootechnical Science of Belarus. 2022;57(2):215-223. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/0134-9732-2022-57-2-215-223

Views: 174


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)