Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

OPTIONS FOR ORGANIZING THE WORK OF COMPLEXES FOR RAISING AND FATTENING CATTLE FOR MEAT IN BELARUS

https://doi.org/10.47612/0134-9732-2022-57-2-129-139

Abstract

The aim of the research was to establish an effective option for raising and fattening cattle for meat in Belarus. The article analyzes options for organizing the work of complexes for raising and fattening cattle of different capacities on the basis of empirical, industrial and statistical materials. It has been established that with a change in the number of animals, the following pattern is observed in terms of production period, production rhythm, the number of stockings per year and the size of the production group: with an increase (decrease) in the average daily gain by 100 g, the production rhythm decreases (increases) by 1 day. With an increase in the turnover of cattle places during the year and a reduction in rhythm, beef production will increase by 8.7-74.3 tons (with average daily gains of 1000 g).

About the Authors

A. I. Konek
Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Belarus


N. N. Shmatko
Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Belarus


A. I. Shamonina
Grodno State Agrarian University
Belarus


References

1. Минаков, В. Н. Технологические основы производства говядины : учеб.-метод. пособие для студ. по специальности 1-74 03 01 «Зоотехния» и слушателей ФПК и ПК / В. Н. Минаков, М. М. Карпеня, Д. В. Базылев - Витебск : ВГАВМ, 2019. - 24 с.

2. Тараторкин, В. М. Откорм скота на мясо: успешность определяется технологией / В. М. Тараторкин // Эффективное животноводство. - 2016. - № 9(130). - С. 64-66.

3. Долгушин, Е. Высокорентабельный откорм бычков молочных пород скота на мясо / Е. Долгушин // Эффективное животноводство. - 2016. - № 1(122). - С. 11-17.

4. Долгушин, Е. Высокорентабельный откорм бычков молочных пород скота на мясо инновационная технология. Откорм бычков на говядину / Е. Долгушин // Эффективное животноводство. - 2016. - № 9(130). - С. 58-63.

5. Минаков, И. А. Эффективность выращивания и откорма крупного рогатого скота / И. А. Минаков, А. В. Бекетов, В. А. Кувшинов // Вестник Мичуринского государственного аграрного университета. - 2020. - № 1(60). - С. 212-216.

6. Отраслевой регламент по производству говядины / Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по животноводству, Белорусская государственная сельскохозяйственная академия, Витебская государственная академия ветеринарной медицины, Гродненский государственный аграрный университет. - Горки : Белорусская государственная сельскохозяйственная академия, 2020. - 76 с.

7. Рекомендации по технологии выращивания, доращивания и откорма молодняка крупного рогатого скота различных пород и направлений продуктивности применительно к условиям промышленного производства говядины / В. И. Левахин [и др.]. - Оренбург, 2005. - 20 с.

8. Усовершенствованная технология производства говядины в молочном скотоводстве : методические рекомендации / В. Т. Головань [и др.]. - Краснодар, 2016. - 70 с.

9. Алиева, Р. М. Особенности формирования мясной продуктивности / Р. М. Алиева // Известия Дагестанского ГАУ. - 2021. - № 4(12). - С. 88-90.

10. Литвина, Н. В. Резервы увеличения производства мяса крупного рогатого скота / Н. В. Литвина // Вестник Курской государственной сельскохозяйственной академии. - 2019. - № 3. - С. 187-194.


Review

For citations:


Konek A.I., Shmatko N.N., Shamonina A.I. OPTIONS FOR ORGANIZING THE WORK OF COMPLEXES FOR RAISING AND FATTENING CATTLE FOR MEAT IN BELARUS. Zootechnical Science of Belarus. 2022;57(2):129-139. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/0134-9732-2022-57-2-129-139

Views: 494


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)