Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

INFLUENCE OF CONDITIONS FOR MILK PRODUCTION AND PRIMARY PROCESSING ON THE QUALITY OF PRODUCTS SOLD

https://doi.org/10.47612/0134-9732-2022-57-2-122-129

Abstract

The article presents the results of research aimed at studying the effect of technological equipment for the production and primary processing of milk on its physical and chemical parameters. In terms of bacterial contamination, better milk was obtained from a group of cows at Сommercial dairy farm (CDF) No. 7, where fine filter was used. The milk corresponded to the “Extra” grade. When cows were milked in the milking parlor at CDF No. 7, this indicator was 11.0 thousand CFU/cm3 lower (at P<0.05) compared to CDF No. 5. As a result, 74.5% of milk produced at CDF No. 5 and 84.1% of milk produced at CDF No. 7 was sold as the “Extra” grade.

About the Authors

M. M. Karpenia
The Vitebsk State Academy for Veterinary Medicine
Belarus


V. N. Podrez
The Vitebsk State Academy for Veterinary Medicine
Belarus


A. M. Karpenia
The Vitebsk State Academy for Veterinary Medicine
Belarus


M. V. Baranovsky
The Vitebsk State Academy for Veterinary Medicine
Belarus


Y. V. Shamich
The Vitebsk State Academy for Veterinary Medicine
Belarus


S. L. Karpenia
The Vitebsk State Academy for Veterinary Medicine
Belarus


T. V. Medvedskaya
The Vitebsk State Academy for Veterinary Medicine
Belarus


References

1. Гедройц, В. Как работало животноводство в 2021 году? / В. Гедройц // Сельская газета. - 2022. - 10 февр.

2. Государственная программа развития аграрного бизнеса в Республике Беларусь на 2021-2025 годы // Министерство сельского хозяйства и продовольствия Республики Беларусь [Электронный ресурс]. - 2007-2019. - Режим доступа : https://mshp.gov.by/documents/ab2025.pdf. - Дата доступа: 10.12.2021.

3. Ветеринарные и технологические аспекты повышения продуктивности и сохранности коров : монография / Н. И. Гавриченко [и др.]. - Витебск : ВГАВМ, 2020. - 332 с.

4. Качество молока коров. Ч. 4. Бактериальная обсемененность, соматические клетки, мастит / С. Г. Кузнецов [и др.] // Наше сельское хозяйство. - 2013. - № 2 : Ветеринария и животноводство. - С. 2-4.

5. Организационно-технологические требования при производстве молока на молочных комплексах промышленного типа / Министерство сельского хозяйства и продовольствия Республики Беларусь. - Минск, 2018. - 141 с.

6. Содержание соматических клеток и бактериальная обсемененность молока-сырья при использовании в системе первичной обработки фильтра тонкой очистки / М. М. Карпеня [и др.] // Учёные записки УО «Витебская ордена «Знак Почета» государственная академия ветеринарной медицины». - Витебск, 2019. - Т. 55, вып. 4. - С. 180-184.

7. Технологические рекомендации по организации производства молока на новых и реконструируемых молочно-товарных фермах / Н.А. Попков [и др.]. - Жодино, 2018. - 138 с.

8. Получение и первичная обработка молока в условиях молочно-товарных ферм и комплексов: монография /В. И. Шляхтунов, [и др.]. - Витебск : ВГАВМ, 2019. - 136 с.


Review

For citations:


Karpenia M.M., Podrez V.N., Karpenia A.M., Baranovsky M.V., Shamich Y.V., Karpenia S.L., Medvedskaya T.V. INFLUENCE OF CONDITIONS FOR MILK PRODUCTION AND PRIMARY PROCESSING ON THE QUALITY OF PRODUCTS SOLD. Zootechnical Science of Belarus. 2022;57(2):122-129. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/0134-9732-2022-57-2-122-129

Views: 213


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)