Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

STATE AND PROSPECTS OF POULTRY MEAT MARKET IN UKRAINE

Abstract

The paper dwells on the current trends in poultry industry development in Ukraine by analyzing the live-stock dynamics, displaying the structure of the poultry population housing at agricultural enterprises and households, the leading areas in the poultry population in Ukraine and the dynamics of poultry meat production in Ukraine are illustrated, characteristics of the TOP-7 exporting companies are given, as well as poultry export and import trends at the domestic market. In particular, it was noted that as of January 1, 2021, the largest poultry population was concentrated in Vinnitsa, Cherkassk, Kiev and Dnepropetrovsk regions, which is about 50% of the total poultry population in Ukraine. Poultry meat production in 2019 amounted to 1,381.4 thousand tons, which exceeds the level of the previous year by 9.7%, and per capita consumption amounted to 24.6 kg against 23.7 kg in 2018. In 2019, Ukraine entered the top 5 largest exporters of chicken meat in the world.

About the Author

L. L. Tsaruk
Vinnytsia National Agrarian University
Russian Federation


References

1. Мазур, В. А. Рынок мяса птицы. Биотехнологические приемы обработки мясного сырья / В. А. Мазур, К. В. Копилова, Л. Л.Царук // Аграрная наука и пищевые технологии. - Винница, 2017. - Вып. 5(99), т. 1. - С. 142-154.

2. Маховский, Д. В. Современные тенденции развития регионального рынка мяса в Украине / Д. В. Маховский // Вестник ПГТУ. Серия: Экономические науки: сб. наук. пр. - Мариуполь, 2017. - Вып. 33. - С. 58-64.

3. Государственная служба статистики Украины. - URL: http://ukrstat.gov.ua.

4. Мировой рынок куриного мяса бьет рекорды. - URL: https://agrovesti.net/lib/industries/poultry/mirovoj-rynok-kurinogo-myasa-bet-rekordy.html

5. Тенденции численности поголовья скота и птицы в Украине. - URL: http://ucab.ua/ua/pres_sluzhba/novosti/tendentsii_chiselnosti_pogolivya_khudobi_ta_ptitsi_v_ukraini

6. Копытец, Н. Г. Оценка ценовой ситуации на рынке мяса птицы / Н. Г. Копытец, В. М. Волошин // Экономика АПК. - 2019. - № 11. - С. 42-49.

7. Копытец, Н. Г. Рынок мяса в условиях экономических трансформаций / Н. Г. Копытец, В. М. Волошин // Gesellschaftsrechtliche Transformationen von wirtschaftlichen Systemen in den Zeiten der Neo-Industrialisierung. Kornieiev V., Pasichnyk, Yu., Radchenko O., Khodzhaian A. und andere: Collective monograph. Verlag SWG imex GmbH, Nuremberg, Germany, 2020. - Р. 290-300.

8. Копытец Н.Г., Волошин В.М. Современное состояние и тенденции рынка мяса // Экономика АПК. - 2020. - № 6 - С. 59.

9. Ищук С.А., Ляховская А.В. Развитие агроперерабатывающего производств в регионах Украины: сырьевые аспекты / С. А. Ищук, А. В. Ляховская ; НАН Украины. ГУ "Институт региональных исследований Национальной академии наук Украины ". - Львов, 2020. - 51 с.

10. Милованов: В 2020 году Украина станет мировым лидером по росту производства курятины. - URL: https://agropolit.com/news/15256-u-2020-rotsi-ukrayina-stane-svitovim-liderom-za-tempom-zrostannya-virobnitstva-kuryatini --prognoz

11. Тенденции на рынке мяса в 2019 году. - URL: //Agroportal.ua/ua/news/zhivotnovodstvo/tendentsii-na-rynke-myasa-v-2019-godu/#

12. Без антибиотиков! Подтвержден. - URL: http://www.poultryukraine.com/ru/about-association/association-news/2020/12/association-news_7469.html

13. Стимулирование птицеводства требует изменений - єксперты. - URL: https://www.ukrinform.ru/rubric-economy/2486504-stimulirovanie-pticevodstva-trebuet-izmenenij-eksperty.html

14. Кернасюк, Ю. Рынок мяса: основные тренды / Ю. Кернасюк // Экономический гектар. 2018. 10 августа. - URL: http://agro-business.com.ua/agro/ekonomichnyi-hektar/item/11153-rynok-miasa-osnovni-trendy.html.

15. Царук Л. Л. Состояние и перспективы производства мяса птицы в Украине / Л. Л. Царук // Актуальные вопросы переработки мясного и молочного сырья : сб. науч. тр. - Минск, 2018. - Вып. 12. -С. 33-39.


Review

For citations:


Tsaruk L.L. STATE AND PROSPECTS OF POULTRY MEAT MARKET IN UKRAINE. Zootechnical Science of Belarus. 2021;56(2):249-261. (In Russ.)

Views: 127


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)