Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

Genotypic Peculiarities of Crude Protein and Essential Amino Acids in Feeds Usage by Pigs

Abstract

Researches helped to determine pedigree differences in intake and usage on growth of separate nutrients of feeds (including crude protein and essential amino acids). Gilts of Duroc breed consumed per 1 unit of live weight at growing as from 30 to 80 kg, as well as up to 100 kg of live weight, correspondingly, 1,161 and 1,366 kg of raw protein, 0,066 and 0,077 kg of lysine including 0,051 and 0,060 kg of a digestible one. Animals of Belarusian meat breed consumed, correspondingly, 1,356 and 1,498 kg of crude protein, 0,079 and 0,085 kg of lysine, including 0,064 and 0,069 kg of accessible one. Nutrients spends for muscular tissue growth of Great white breed of pigs were the largest - 1,358 and 1,675 kg of crude protein, 0,077 and 0,095 kg of lysine, including 0,062 and 0,076 kg of accessible one. So the higher meatiness of animals is the less essential amino acids (first of all lysine) animals use for muscle weight synthesis.

About the Author

V. A. Roshchin
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


References

1. Гузик, И. В. Влияние подбора по оплате корма на улучшение мясности свиней / И. В. Гузик // Сб. науч. тр. МВА. - М., 1973. - Т. 71. - С. 66-68.

2. Кабанов, В. Д. Использование корма свиньями разных генотипов в зависимости от уровня протеинового питания / В. Д. Кабанов, Н. В. Гуналов // Животноводство. - 1978. - № 4. - С. 52-53.

3. Голуб, Н. Д. Энергия роста и наследуемость хозяйственно-полезных признаков у свиней отдельных заводских линий / Н. Д. Голуб, В. Т. Сокол // Использование генетических параметров и методов в селекции сельскохозяйственных животных. - Жодино, 1974. - С. 88-89.

4. Hagger, C. Untersuchen zur Futterverwertung von Legehennen-T. 2. Genetische Parameter / C. Hagger // Archiv Für Geflügelkunde. - 1978. - Bd. 42, H 1. - S. 10-15.

5. Washburn, K. W. Influence of genetic differences in feed efficiency on carcass composition of young chickens / K. W. Washburn, R. A. Guill, H. M. Edwwards // J. of Nutrition. - 1975. - Vol. 105, N. 10. - P. 1311-1317.

6. Сентимахай, И. Ш. Генетические возможности улучшения оплаты корма / И. Ш. Сентимахай, Я. Дохи // Сельское хозяйство за рубежом (животноводство). - 1968. - № 12. - С. 15-18.

7. Зеленская, К. Н. Переваримость питательных веществ и обмен азота, кальция и фосфора у племенных свиней крупной белой породы и ландрас / К. Н. Зеленская // Животноводство. - 1966. - № 4. - С. 74-75.

8. Гучь, Ф. А. Генетические предпосылки улучшения оплаты корма у свиней / Ф. А. Гучь, М. Ф. Гуменнайн, П. Г. Шушков // Генетика и селекция животных в Молдавии. - Кишинев, 1976. - С. 57-60.

9. ОСТ 103-86. Свиньи. Метод контрольного откорма. - М. : ВО «Агропромиздат», 1988. - 6 с.

10. Ноздрин, Н. Т. Обмен веществ и энергии у свиней / Н. Т. Ноздрин, А. Т. Мысик. - М. : Колос, 1975. - 239 с.

11. Справочник по качеству продуктов животноводства / под ред. А. Т. Мысика. - М. : Агропромиздат, 1986. - 240 с.

12. Рокицкий, П. Ф. Биологическая статистика / П. Ф. Рокицкий. - Мн. : Вышейшая школа, 1973. - 327 с.


Review

For citations:


Roshchin V.A. Genotypic Peculiarities of Crude Protein and Essential Amino Acids in Feeds Usage by Pigs. Zootechnical Science of Belarus. 2010;45(2):201-208. (In Russ.)

Views: 64


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)