Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

Status of Antioxidant Defense System at Calves Feeding with «Soy Milk» from Traditional and Transgenic Soybean

Abstract

The experiments helped to find that the introduction of the diet of cows in milk during growth "soy milk" from native and transgenic soybean does not cause reliable changes in theintensity of molecules oxide modification. Found increase in the activity superoxiddismutaseon 3 and 4 experimental stages in the blood of cows which fed to soy milk from soy on traditional and reduced enzyme activity in the group receiving genetically modified feed.

About the Authors

I. O. Matuykha
Institute of Animal Biology of National Academy of Agrarian Sciences of Ukraine
Russian Federation


R. S. Fedoruk
Institute of Animal Biology of National Academy of Agrarian Sciences of Ukraine
Russian Federation


S. I. Kropivka
Institute of Animal Biology of National Academy of Agrarian Sciences of Ukraine
Russian Federation


E. I. Koleshchuk
Institute of Animal Biology of National Academy of Agrarian Sciences of Ukraine
Russian Federation


References

1. Нетрадиційні рослинні корми у живленні птиці / І. Б. Ратич [та iн.]. - Львів, 2005. - 189 с.

2. Рубанов, Ю. П. Использование продуктов переработки сои в пищевой промыш- ленности / Ю. П. Рубанов // Перспективы производства и переработки сои в Амурской области : материалы науч.-практ. конф. (27 сент. 1998 г.). - Благовещенск, 1998. - С. 28-30.

3. Величко І. М., Хіміч В. П. Антипоживні речовини зернових компонентів комбікормів та способи їх знешкодження // Тваринництво України. - 2004. - № 8. - С. 20-23.

4. Gallo, D. Reproductive effects of dietary soy in female Wistar rats / D. Gallo, F. Cantelmo, M. Distefano // Food Chem Toxicol. - 1999. - № 37(5). - P. 493-450.

5. Soy Milk Lowers Blood Pressure in Men and Women with Mild to Moderate Essential Hypertension / M. Rivas [et al.] // J. Nutr. - 2002. - Vol. 132. - P. 1900-1902.

6. Antioxidant and antipromotional effects of the soybean isoflavone genistein / H. Wei [et al.] // Proc. Soc. Exp. Biol. Med. - 1995. - Vol. 208. - P. 124-130.

7. Левицкий, А. П. Биофлавоноиды как регуляторы физиологических функций / А. П. Левицкий // Вісн. стоматології. - 2001. - № 1. - С. 71-76.

8. Левицкий, А. П. Биофлавоноиды как модуляторы эстрогенной и остеогенной активности / А. П. Левицкий // Вісн. фармакології та фармації. - 2004. - № 2. - С. 2.

9. Левицкий, А. П. Фитоэстрогены (биохимия, фармакология, применение в медицине) / А. П. Левицкий, О. А. Макаренко, О. И. Сукманский. - Одесса, 2002. - 95 с.

10. Антиоксидантные характеристики соевых изофлавонов / Л. Н. Россаханова [и др.] // Вісн. морської медицини. - 2002. - № 4. - С. 42-48.

11. Ермакова, И. ГМ-соя влияет на потомство: Результаты исследования российских ученых / И. Ермакова, А. Куликов // Материалы симпозиума по генетической модификации ОАГБ. - М., 2005. - С. 21-31.

12. James, C. Global status of commercialized transgenic crops / C. James // ISAAA brief. - 2002. - No 27. - Р. 264-312.

13. Коробейникова, С. Н. Модификация определения продуктов перекисного окисления липидов в реакции с ТБК / С. Н. Коробейникова // Лабораторное дело. - 1989. - № 7. - С. 8-9.

14. А. с. № 1084681 СССР, МКИ G № 33/48. Способ определения гидроперекисей липидов в биологических тканях / В. В. Мирончик (СССР). - № 3468369/28-13 ; опубл. 07.04.84, Офиц. бюл. № 13.

15. Метод определения активности каталазы / М. А. Королюк [и др.] // Лаб. дело. - 1988. - № 1. - С. 16-18.

16. Дубинина, Е. Е. Активность и коферментный спектр СОД эритроцитов / Е. Е. Дубинина, Л. Я. Сальникова, Л. Ф. Ефимова // Лаб. дело. - 1983. - № 10. - С. 30-33.

17. Моин, В. М. Простой и специфический метод определения активности глутатионпероксидазы в эритроцитах / В. М. Моин // Лаб. дело. - 1986. - № 12. - С. 724-727.


Review

For citations:


Matuykha I.O., Fedoruk R.S., Kropivka S.I., Koleshchuk E.I. Status of Antioxidant Defense System at Calves Feeding with «Soy Milk» from Traditional and Transgenic Soybean. Zootechnical Science of Belarus. 2010;45(2):156-161. (In Russ.)

Views: 87


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)