Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

QUALITY OF PORK DEPENDING ON THE GENOTYPE OF BOARS AT THE FINAL STAGE OF CROSSING

Abstract

It has been determined that under conditions of industrial breeding, three breed hybrid gilts (LWxL)xD exceed the three breed animals (LWxL)xT on the average daily weight gain by 3.2 % (P <0.05), carcass slaughter yield - by 0.5 %, carcass length - by 2.5 % (P <0.01). However, they were inferior to the coevals by 4.9 % on hock weight and by 14.3 % on the loin area. There were no significant intergroup differences on protein content in the longest muscle of the back, and its content was higher than the standard index by 7.4-9.3 %. In contrast, the fat content in the longest muscle of the back in pigs of both genotypes was significantly below the standard: in gilts (LWxL)xD - by 51.2 %, (LWxL)xT - by 39.0 %.

About the Author

V. А. Streltsov
Bryansk State Agrarian University
Russian Federation


References

1. Мысик, А. Т. Современные тенденции развития животноводства в странах мира / А. Т. Мысик // Зоотехния. - 2010. - № 1. - С. 2-8.

2. Прока, Н. И. Обеспечение эффективного развития свиноводства / Н. И. Прока, А. В. Буяров // Экономист. - 2009. - № 4. - С. 90-96.

3. Белоусов, Н. «Эффективное развитие свиноводства» / Н. Белоусов // Свиноводство. - 2016. - № 2. - С. 66-67.

4. Васильева, О. М. Красное мясо и птица: оценка и прогнозы экспертов / О. М. Васильева // Мясные технологии. - 2015. - № 1. - С. 57-59.

5. Жаринов, А. И. Оценка качества современного мясного сырья в производственных условиях / А. И. Жаринов// Мясные технологии. - 2015. - №6. - С. 32-37.

6. Семёнова, А. А. Отсутствие анализа - источник потерь в мясной промышленности / А. А. Семенова, А. Б. Лисицын // Мясная индустрия. - 2014. - № 1. - С. 4-9.

7. Влияние препарата Энергосил на потери мясной продукции при транспортировке и предубойном содержании животных / В. И. Левахин [и др.] // Вестник РАСХН. - 2014. - №4. - С. 42-44. - Авт. также : Поберухин С.М., Ласыгина Ю.А., Петрунина Ю.Ю.

8. Бальников, А. А. Морфологический состав туш и топография жироотложения у молодняка свиней различных генотипов / А. А. Бальников // Аграрная наука. - 2014. - № 8. - С. 23-25.

9. Зацаринин, А. А. Мясная продуктивность свиней с использованием специализированных генотипов / А. А. Зацаринин // Свиноводство. - 2016. - № 2. - С. 21-23.

10. Филатов, А. И. Улучшение мясных качеств / А. И. Филатов, Л. Н. Смолкин, Е. Сидоров // Свиноводство. - 1984. - № 7. - С. 13-15.

11. Kennedy, B. W. Selection for and prediction of efficient lean tissue growth / B.W. Kennedy // Proc. Nat. Swine improvement federation conf. annual meet / St. Lous. - 1987. - Р. 85-90.

12. Мысик, А. Т. Справочник по качеству продуктов животноводства / А. Т. Мысик, С. М. Белова. - Москва : Агропромиздат, 1986. - 238 с.

13. Современные требования к свинине, поступающей на промышленную переработку / И. М. Чернуха [и др.] // Свиноводство. - 2009. - № 7. - С. 4-8. - Авт. также : Татулов Ю.В., Миттельштейн Т.М., Сусь И.В.

14. Стрельцов, В. А. Зоотехническое обоснование и разработка новых технологических и технических решений при производстве свинины на промышленной основе : дисс. … д-ра с.-х. наук / Стрельцов Владимир Антонович. - Жодино, 1994. - 271 с.

15. Качество свинины в зависимости от толщины шпика / В. А. Стрельцов [и др.] // Вестник Казанского ГАУ. - 2013. - № 3(29). - С. 144-147. - Авт. также : Рябичева А.Е., Пинчук В.Ф., Стрельцова З.С.


Review

For citations:


Streltsov V.А. QUALITY OF PORK DEPENDING ON THE GENOTYPE OF BOARS AT THE FINAL STAGE OF CROSSING. Zootechnical Science of Belarus. 2017;52(2):205-215. (In Russ.)

Views: 77


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)