Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

EVALUATION OF MORPHOLOGICAL COMPOSITION OF PIG CARCASS AT DIFFERENT MANAGEMENT TECHNOLOGIES

Abstract

Dependence of morphological composition of pig carcasses on the management technology has been determined. The weight of cooled carcass shows superiority of animals managed on deep bedding - by 0.5 %, by slaughter yield - by 1.6, by backfat thickness over 6-7th thoracic vertebra - by 6.2-7.3 %, 7cm below the sagittal line - by 5.7-6.9 %, respectively. Decrease in backfat thickness at point of 7 cm below the sagittal line compared with its thickness above the 6-7th thoracic vertebrae averaged 1.2-1.4 cm or 37.1-41.9 % in groups. The slaughter yield of animals managed on deep bedding is higher than of those managed on concrete floors by 1.6-1.9 %.

About the Authors

V. I. Bezzubov
RUE «Scientific and practical center of the National academy of sciences of Belarus for Animal husbandry»
Russian Federation


D. N. Khodosovskiy
RUE «Scientific and practical center of the National academy of sciences of Belarus for Animal husbandry»
Russian Federation


A. S. Petrushko
RUE «Scientific and practical center of the National academy of sciences of Belarus for Animal husbandry»
Russian Federation


O. M. Slinko
SE «Sovkhoz-kombinat «Zarya», Gomel region
Russian Federation


References

1. Заяс, Ю. Ф. Качество мяса и мясопродуктов / Ю. Ф. Заяс. - Москва : Лёгкая и пищевая промышленность, 1981. - 480 с.

2. Зеньков, А. С. Качество мяса свиней в условиях интенсивного свиноводства / А. С. Зеньков, С. И. Лосьмакова. - Минск : Ураджай, 1990. - 160 с.

3. Погодаев, В. Качество мяса свиней степного типа скороспелой мясной породы (СМ-1) / В. Погодаев, В. Панасенко, О. Пономарёв // Свиноводство. - 2002. - № 2. - С. 13-15.

4. Погодаев, В. А. Качество свинины при использовании тканевого стимулятора СТЭМБ / В. А. Погодаев, О. В. Пономарёв, А. В. Погодаев // Зоотехния. - 2004. - № 4. - С. 30-32.

5. Рындина, Д. Ф. Оценка мясной продуктивности и качества мяса свиней / Д. Ф. Рындина, Л. П. Игнатьева, И. И. Мошкутело // Свиноводство. - 2014. - № 7. - С. 33-34.

6. Свиноводство - приоритетное направление развития животноводства и мясной промышленности / Н. А. Савенко [и др.] // Мясная индустрия. - 2006. - № 6. - С. 10-14.

7. Биологическая и пищевая ценность мяса подсвинков разных пород / В. В. Шкаленко [и др.] // Свиноводство. - 2011. - № 4. - С. 32-33.

8. Методические указания по изучению качеств туш, мяса и подкожного жира убойных свиней / ВАСХНИЛ. - Москва, 1978. - 64 с.


Review

For citations:


Bezzubov V.I., Khodosovskiy D.N., Petrushko A.S., Slinko O.M. EVALUATION OF MORPHOLOGICAL COMPOSITION OF PIG CARCASS AT DIFFERENT MANAGEMENT TECHNOLOGIES. Zootechnical Science of Belarus. 2017;52(2):99-105. (In Russ.)

Views: 105


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)