Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

ECONOMIC EFFICIENCY OF USE OF FLAVORING CARAMEL-VANILLA AND STARCH SYRUP FOR FEEDING PIGS

Abstract

It is established that aromatization and sweetening of compound feed with different technological methods is a cost-effective method of intensive rearing of pigs at fattening. Use of dry and liquid flavoring Caramel-Vanilla in the dose of 1g/kg DM starch syrup at a dose of 30g/234 ml of water per 1 kg DM is a favorable technique since it provides an increase in slaughter weight of pigs of II and IV experimental groups by 7.1 % and 6.6 % compared to their coevals and increases net profit of pigs in II and IV groups by 102.97 ruble and 60.27 ruble, and also increases the profitability of fattening respectively by 0.6 % and 0.3 % compared to the same indicators of their coevals of I and III groups.

About the Authors

V. S. Linnik
GOU LNR «Luhansk National Agrarian University»
Russian Federation


Y. S. Zubkova
GOU LNR «Luhansk National Agrarian University»
Russian Federation


References

1. Использование вкусовых и ароматических веществ в кормлении животных / под. ред. В. Я. Максакова. - М. : Колос, 1983. - 174,[15] с.

2. Подсластители вместо сахара / В. В. Яременко [и др.] // Вісник аграрної науки. - 1992. - № 9. - С. 36. - Авт. также : Артюхов В.Г., Нагурная Н.А., Кравец А.Ф.

3. Борисенко, Е. В. Поведение вкусоароматических эмульсий в пищевых продуктах / Е. В. Борисенко, Ю. А. Алексеева, С. А. Климова // Пищевые ингредиенты: сырье и добавки. - 2002. - № 2. - С. 20-21.

4. Ибрагимов, А. Г. Экономическая эффективность применения сахарина и ванилина в рационах / А. Г. Ибрагимов // Зоотехния. - 2003. - № 4. - С. 14.

5. Использование вкусовой добавки в комбикормах для сельскохозяйственных животных / А. М. Никитин [и др.] ; УкрНИИНТИ Госплана УССР. - 1985. - 4 с. - (Инф. сообщ. / № 175-85). - Авт. также : Кошелев В.И., Заборовская А.В., Крючкова Е.Ф.

6. Подобед, Л. І. Свині, як діти, люблять солодке / Л. І. Подобед // Пропозиція. - 2005. - № 5. - С. 122-123.

7. Риба, Е. Влияние вкуса и запаха в кормах в кормлении свиней / Е. Риба // Сельское хозяйство Советской Латвии. - 1980. - № 12. - С. 27-28.

8. Котляр, О. С. Способи введення сахарину в раціони поросят та їх вплив на ріст і деякі показники обмінних процесів / О. С. Котляр // Свинарство : міжвід. темат. наук. зб. - К., 1997. - Вип. 53. - С. 94-97.

9. Овсянников, А. И. Основы опытного дела в животноводстве / А. И. Овсянников. - М. : Колос, 1976. - 304,[52] с.

10. Плохинский, Н. А. Биометрия / Н. А. Плохинский. - Новосибирск, 1961. - 364 с.


Review

For citations:


Linnik V.S., Zubkova Y.S. ECONOMIC EFFICIENCY OF USE OF FLAVORING CARAMEL-VANILLA AND STARCH SYRUP FOR FEEDING PIGS. Zootechnical Science of Belarus. 2016;51(2):12-17. (In Russ.)

Views: 68


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)