Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

PECULIARITIES OF USE OF NITROGEN IN FEED OF LOW PROTEIN DIETS BY YOUNG PIGS

Abstract

Reduction of crude protein level (at balance of essential amino acids) in compound feeds for young pigs at fattening by 5 g per 1 kg of feed contributed to increase of organic matter diestibility by 1,5 %, protein - by 1,5 % and fiber - 1,7 %. Reduction of concentration of crude protein by 10 g in 1 kg of feed increased the efficiency of feed protein use by 3,1 %, compared with the control. The uptake of nitrogen per day per 1 kg of metabolic live weight in experimental groups made about 2,20 g, which is 3,7 % more than in the control. By observing the«ideal ratio» of essential amino acids in a diet it is possible to reduce the amount of crude protein in 1 kg of feed for pigs at fattening without reducing their productivity by 5-10 g.

About the Author

V. A. Roshchyn
РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по животноводству»
Russian Federation


References

1. Вайн, Л. И. Экономические проблемы НТП в свиноводстве / Л. И. Вайн. - Кишинев : Штиинца, 1988. - 125 с.

2. Оптимизация рационов с учётом концепции «идеального протеина» / А. А. Казанцев [и др.] // Свиноводство. - 2012. - № 2. - С. 52-54. - Авт. также : Османова С.О., Слесарева О.А., Омаров М.О.

3. Каширина, М. В. «Идеальный протеин» для свиней / М. В. Каширина, Е. Н. Головко, М. О. Омаров // Животноводство России. - 2005. - № 9. - С. 29-30.

4. Кулинцев, В. В. Потребность в лизине молодняка свиней / В. В. Кулинцев, С. О. Османова, М. О. Омаров // Аграрная наука. - 2011. - № 9. - С. 25-27.

5. Подобед, Л. И. Протеиновое и аминокислотное питание сельскохозяйственной птицы: структура, источники, оптимизация / Л. И. Подобед, Ю. Н. Вовкотруб, В. В. Боровик. - Одесса : Печатный дом, 2006. - 66 с.

6. Омаров, М. О. Треонин в питании и обмене веществ у поросят : автореф. дис. … канд. биол. наук / Омаров М.О. - Боровск, 1988. - 25 с.

7. Рядчиков, В. Г. Обмен веществ у моногастричных животных и пути повышения биологической ценности белка зерна злаковых культур : автореф. дис. … д-ра биол. наук / Рядчиков В.Г. - Краснодар, 1981. - 51 с.

8. Зеленская, К. Н. Переваримость питательных веществ и обмен азота, кальция и фосфора у племенных свиней крупной белой породы и ландрас / К. Н. Зеленская // Животноводство. - 1966. - № 4. - С. 74-75.

9. Хохлов, А. Конверсионная способность генотипов свиней в зависимости от паратипических факторов / А. Хохлов, Г. Походня // Свиноводство. - 2006. - № 6. - С. 7-8.

10. Кабанов, В. Д. Использование корма свиньями разных генотипов в зависимости от уровня протеинового питания / В. Д. Кабанов, Н. В. Гуналов // Животноводство. - 1978. - № 4. - С. 52-53.

11. Рядчиков, В. Г. Производство и рациональное использование белка / В. Г. Рядчиков, С. Л. Полежаев // Научные основы повышения продуктивности сельскохозяйственных животных : сб. докл. Междунар. науч.-практ. конф. (22-23 апр. 2008 г.). - Краснодар, 2008. - С. 55-65.

12. Dietary protein affects nitrogen excretion and ammonia emission from slurry of growing - finishing pigs / T. T. Canh [et al.] // Livest. Prod. Sci. - 1998. - Vol. 56. - P. 181-191. - Also: Aarnink A.J.A., Schutte J.B., Sutton A., Langhout D.J., Verstegen M.W.A.

13. Овсянников, А. И. Основы опытного дела в животноводстве / А. И. Овсянников. - М. : Колос, 1976. - 304 с.

14. Нормированное кормление свиней / В. М. Голушко [и др.]. - Жодино, 2011. - 46 с.

15. Рокицкий, П. Ф. Биологическая статистика / П. Ф. Рокицкий. - Мн. : Вышейшая школа, 1973. - 327 с.


Review

For citations:


Roshchyn V.A. PECULIARITIES OF USE OF NITROGEN IN FEED OF LOW PROTEIN DIETS BY YOUNG PIGS. Zootechnical Science of Belarus. 2015;50(2):77-86. (In Russ.)

Views: 103


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)