Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

Perfection of methods for milk purification during automated milking of cows

Abstract

A method of milk purification efficiency during automated milking of cows at milking installations of ADS and ADM type with long upper milk pipeline and «Parallel» type with short lower milk pipeline was developed. The idea is in using at the first stage of cleaning ADM 09.200 filter with sleeve filter made of thermally bonded needled fabric notable by the fact that on the end of milk hose when discharging milk in the cooling tank a filter is applied with filter element (cartridge) made of food-grade polypropylene. It is determined that use of this purification method provides obtaining high quality milk according to health, hygiene and sanitary requirements: content of microbial cells in milk - 83.4±1.45 thousand/cm³, somatic cells - 245±2.73 thousand/cm³, acidity - 16-17 °T, purity group - first, grade - «Extra». Economic effect of the new method was 209 rubles per 1 ton of sold milk compared to the standard method.

About the Authors

M. V. Baranovski
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal husbandry»
Russian Federation


A. S. Kurak
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal husbandry»
Russian Federation


O. A. Kazheko
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal husbandry»
Russian Federation


N. S. Yakovchik
RUE «Institute of Advanced Training of Agriculture» of Belarusian State Agrarian Technical University
Russian Federation


References

1. Карташова, В. М. Ветеринарно-санитарные требования при получении молока высокого качества / В. М. Карташова // Улучшение качества молока и молочных продуктов. - М. : Колос, 1980. - С. 184-190.

2. Коряжнов, В. П. Пути повышения санитарного качества молока / В. П. Коряжнов // Повышение качества продуктов животноводства. - М., 1978. - С. 59-65.

3. Олконен, А. Г. Производство высококачественного молока / А. Г. Олконен // Рациональное развитие скотоводства. - Таллинн, 1977. - С. 244-265.

4. Ивашура, А. И. Гигиена производства молока / А. И. Ивашура. - М. : Росагропромиздат, 1989. - 237 с.

5. Верхоломов, Е. Фильтр тонкой очистки / Е. Верхоломов // Молочное и мясное скотоводство. - 2009. - № 1. - С. 19.

6. Правила машинного доения коров. - Мн. : Ураджай, 1990. - 38 с.

7. Ветеринарно-санитарные правила для молочно-товарных ферм сельскохозяйственных организаций, личных подсобных и крестьянских (фермерских) по производству молока : утв. постан. МСХиП РБ 17.03.2005 г., № 16. - Витебск : УО «ВГАВМ», 2005. - 28 с.

8. СТБ 1598-2006. Молоко коровье. Требования при закупках. - Мн. : Госстандарт, 2006. - 11 с.

9. ГОСТ 3625-84. Молоко и молочные продукты. Методы определения плотности. - М. : Стандартинформ, 2009. - 13 с.

10. ГОСТ 3624-92. Молоко и молочные продукты. Титриметрические методы определения кислотности. - М. : Стандартинформ, 2009. - 11 с.

11. ГОСТ 8218-89. Молоко. Метод определения чистоты. - М. : Стандартинформ, 2009. - 4 с.

12. ГОСТ 23453-90. Молоко. Методы определения соматических клеток. - М. : Стандартинформ, 2009. - 4 с.

13. ГОСТ 9225. Молоко и молочные продукты. Методы микробиологического анализа. - М. : Стандартинформ, 2009. - 16 с.


Review

For citations:


Baranovski M.V., Kurak A.S., Kazheko O.A., Yakovchik N.S. Perfection of methods for milk purification during automated milking of cows. Zootechnical Science of Belarus. 2014;49(2):235-243. (In Russ.)

Views: 74


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)