Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

Morphological composition of carcasses and physical and chemical properties of meat and fat of meat genotypes of pigs

Abstract

It was determined that use of Landrace boars of Canadian selection at crossing with sows of Belarusian meat breed allowed to reduce fat content in carcass by 2,1 % and increase meat yield to 65,2 % in hybrids compared to pure breed peers of Belarusian meat breed. Meat obtained from hybrids is characterized by high water holding capacity and minimal losses of meat juice indicating its high quality.

About the Authors

R. I. Sheyko
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal husbandry»
Russian Federation


E. A. Yanovich
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal husbandry»
Russian Federation


K. L. Medvedeva
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal husbandry»
Russian Federation


References

1. Шацкий, М. А. Породные особенности воспроизводительных качеств хряков / М. А. Шацкий // Актуальные проблемы интенсивного развития животноводства : материалы междунар. науч-практ. конф. (Горки, 23-24 июня 2000 г.). - Горки, 2000. - С. 150-153.

2. Горин, В. В. Мясные качества и стрессустойчивость свиней / В. В. Горин, Л. З. Гильман // Свиноводство. - 1988. - № 1. - С. 43-44.

3. Микяленас, А. Проблема стрессустойчивости свиней при целенаправленной селекции на мясность / А. Микяленас, В. Лауринавичюте, И. Мартузявичюс // Проблемы создания высокопродуктивных линий и типов свиней. - Вильнюс, 1988. - С. 51-52.

4. Webb, A. J. The halothoine test in improving meat quality / A. J. Webb, O. I. Southwood, S. P. Simpson // Current topics in veterinary medicine and animal science. - 1987. - Vol. 33. - P. 297-315.

5. Методические указания по изучению качеств туш, мяса и подкожного жира убойных свиней / ВАСХНИЛ. - М., 1978. - 43 с.

6. Меркурьева, Е. К. Генетические основы селекции в скотоводстве / Е. К. Меркурьева. - М. : Колос, 1977. - 240 с.

7. Гришанова, О. В. Качественные показатели мяса и сала туш свиней, полученных при скрещивании с хряками породы дюрок / О. В. Гришанова // Сельское хозяйство - проблемы и перспективы : сб. науч. тр. - Гродно, 2006. - Т. 2. - С. 143-147.

8. Погодаев, В. А. Качество мышечной и жировой ткани чистопородных и гибридных свиней / В. А. Погодаев, А. Д. Пешков // Свиноводство. - 2011. - № 4. - С. 24-26.

9. Зеньков, А. С. Качество мяса свиней в условиях интенсивного животноводства / А. С. Зеньков, С. И. Лосьмакова. - Мн. : Ураджай, 1990. - 160 с.


Review

For citations:


Sheyko R.I., Yanovich E.A., Medvedeva K.L. Morphological composition of carcasses and physical and chemical properties of meat and fat of meat genotypes of pigs. Zootechnical Science of Belarus. 2014;49(1):237-243. (In Russ.)

Views: 146


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)