Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

Selection and genetic methods and evaluation methods of fattening and meat traits of pigs of Belarusian large white breed

Abstract

Fattening and meat traits of young pigs of Belarusian large white breed using breeding and genetic methods were evaluated. Animals were evaluated on an index developed by the meat-fattening properties (IRIC) and genotypes by gene IGF-2 (mutation in intron 3). Analysis of studies revealed a close interrelationship between genotypes of boars on gene IGF-2 and IRIC (Syabr 903 (52,0 points/QQ) and Scarb 5007 (52,79 points/qq)).

About the Authors

I. P. Sheyko
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal husbandry»
Russian Federation


O. Y. Vasilyuk
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal husbandry»
Russian Federation


N. A. Loban
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal husbandry»
Russian Federation


S. M. Kvashevich
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal husbandry»
Russian Federation


References

1. Лобан, Н. Белорусская крупная белая порода свиней / Н. Лобан, О. Василюк, С. Квашевич // Белорусское сельское хозяйство. - 2012. - № 2. - С. 66-70.

2. Лобан, Н. А. Крупная белая порода свиней - методы совершенствования и использования / Н. А. Лобан. - Минск : Бизнесофсет, 2004. - 110 с.

3. Кабанов, В. Д. Повышение продуктивности свиней / В. Д. Кабанов - М. : Колос, 1983. - 251 с.

4. Способ оценки и сочетаемости родительских пар свиней по мясо-откормочным качествам потомков : пат. № 17677 BY : С1 МПК А 61D 19/02, A 61N 5/06 / Шейко И.П., Лобан Н.А., Василюк О.Я. ; заявитель и патентообладатель РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по животноводству». - № а 20081717; заявл. 11.05.10 ; опубл. 22.07.2013, Афiц. бюл. № 1. - 3 с. : ил.

5. Повышение откормочных и мясных качеств молодняка свиней белорусской крупной белой породы : методические рекомендации / И. П. Шейко [и др.]. - Жодино, 2013. - 16 с.

6. Введение в молекулярную генную диагностику сельскохозяйственных животных / Н. А. Зиновьева [и др.]. - Дубровицы : ВИЖ, 2002. - 112 с.

7. Использование методов молекулярной генной диагностики для повышения откормочных и мясных качеств свиней белорусской крупной белой породы / А. Попков [и др.] // Весцi Нацыянальнай акадэмii навук Беларусi. Сер. аграрных навук. - 2008. - № 4. - С. 70-74.

8. Методика контрольного убоя. - М., 1976.


Review

For citations:


Sheyko I.P., Vasilyuk O.Y., Loban N.A., Kvashevich S.M. Selection and genetic methods and evaluation methods of fattening and meat traits of pigs of Belarusian large white breed. Zootechnical Science of Belarus. 2014;49(1):200-208. (In Russ.)

Views: 101


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)