Effect of forage probiotic on the composition of the microbial community of the rumen of calves, their digestion and productivity
Abstract
About the Authors
R. V. NekrasovRussian Federation
N. A. Meleshko
Russian Federation
L. A. Ilyina
Russian Federation
G. U. Laptev
Russian Federation
N. A. Golovneva
Russian Federation
N. A. Ushakova
Russian Federation
References
1. Шендеров, Б. А. Медицинская микробная экология и функциональное питание / Б. А. Шендеров // Микрофлора человека и животных и ее функции. - М. : Гранат, 1998. - Т. 1. - С. 35-39.
2. Тараканов, Б. В. Методы исследования микрофлоры пищеварительного тракта сельскохозяйственных животных и птиц / Б. В. Тараканов. - М. : Научный мир, 2006. - 188 с.
3. Guarner, F. Gut flora in health and disease / F. Guarner, J. R. Malagelada // The Lancet. - 2003. - Vol. 361, Issue 9356. - P. 512-519.
4. Metagenomic Analysis of the Human Distal Gut Microbiome / S. R. Gill [et al.] // Science. - 2006. - Vol. 312, № 5778. - Р. 1355-1359.
5. Шендеров, Б. А. Функциональное питание и пробиотики: микроэкологические аспекты / Б. А. Шендеров, М. А. Манвелова. - М. : Агар, 1997. - 24 с.
6. Prakash, S. Gut microbiota: next frontier in understanding human health and development of biotherapeutics / S. Prakash [et al.] // Biologics: Targets & Therapy. - 2011. - № 5. - Р. 71-86.
7. Способ получения биологически активной кормовой добавки : патент РФ № 2346463 / Н. А. Ушакова [и др.]. - заявл. 20.03.2007; опубл. 20.02.2009., Бюл. № 5. - 4 с.
8. Томмэ, М. Ф. Методика определения переваримости кормов и рационов / М. Ф. Томмэ. - М.,1969. - 39 с.
9. Исследование бактериального сообщества рубца коров с помощью T-RFLP-анализа / Л. А. Ильина [и др.] // Молочное и мясное скотоводство. - 2011. - № 2. - С. 24-27.
10. Fragment Sorter // Ohio Agricultural Research and Development Center [Электрон. ресурс]. - Wooster, 2009. - Режим доступа : http://www.oardc.ohio-state.edu/trflpfragsort/index.php
11. Курилов, Н. В. Физиология и биохимия пищеварения жвачных / Н. В. Курилов, А. П. Краткова. - М. : Колос, 1971. - 432 с.
Review
For citations:
Nekrasov R.V., Meleshko N.A., Ilyina L.A., Laptev G.U., Golovneva N.A., Ushakova N.A. Effect of forage probiotic on the composition of the microbial community of the rumen of calves, their digestion and productivity. Zootechnical Science of Belarus. 2012;47(2):190-196. (In Russ.)