Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

Physical and chemical properties of feed and milk production of cows

Abstract

The efficiency of energy and protein mineral supplement with «protected» protein on the basis of rapeseed in the diets for dairy cows was studied. It is determined that inclusion in diet of 20 % of developed feed additive improves milk efficiency by 7,8 % and 4%-milk obtained - by 10,9 % more than in the control group, while also increasing the content of fat by 0,2 pp. Feeding cows with supplements with «protected» protein reduces the level of urea in the blood by 22,2 %, AST - by 12,4 %, ALT - by 5,3 %, which shows normalization of nitrogen metabolism in the rumen, increasing efficiency of nitrogen use, normalization of the liver functions, and generally it all contributes to creation of better conditions for increasing milk production. With the introduction of feed supplement in diets of cows 1,0 ruble of profit per 1 ruble of spends was obtained that is economically justified.

About the Authors

E. V. Letunovich
Vitebsk State Academy of Veterinary Medicine
Russian Federation


N. A. Yatsko
Vitebsk State Academy of Veterinary Medicine
Russian Federation


References

1. Гибадуллина, Ф. Повышение эффективности использования протеина в рационах лактирующих коров / Ф Гибадуллина, Л. Зарипова // Кормление сельскохозяйственных животных и кормопроизводство. - 2007. - № 4. - С. 42-44.

2. Замазий, М. Д. Связь рубцовой ферментации и продуктивности у жвачных / М. Д. Замазий // Ученые записки Витебской гос. акад. вет. медицины. - Витебск, 1999. - Т. 34, ч. 2. - С. 46-47.

3. Погосян, Д. Влияние «защищенного» протеина на молочную продуктивность коров / Д. Погосян // Молочное и мясное скотоводство. - 2008. - № 6. - С. 31-32.

4. Драганов, И. Ф. Корма из отходов маслопрессового и масло - экстракционного производства / И. Ф. Драганов // Зоотехния. - 1992. - № 2. - С. 39-48.

5. Кваша, В. И. Рапсовый жиро - протеиновый концентрат в рационах животных / В. И. Кваша, Б. В. Грицай // Зоотехния. - 1994. - № 12. - С. 12-13.

6. Смирнова, В. В. Эффективность использования продуктов переработки рапса в рационах коров в первые 100 дней лактации / В. В. Смирнова // Актуальные проблемы кормления животных в Южном Зауралье. - Курган, 1988. - С. 49.

7. Бабкин, Д. В. Эффективность использования жмыхов различных масличных для повышения биоресурсного потенциала коров / Д. В. Бабкин, Г. М. Топурия // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. - 2006. - №3. - С. 39-41.

8. Гаганов, А. П. Использование зерна кормовых бобов, рапса и ячменя в составе экструдированных смесей в рационах коров / А. П. Гаганов, Н. Г. Григорьев // Зоотехния. - 2005. - № 1. - С. 18-20

9. Нормы и рационы кормления сельскохозяйственных животных : справ. пособие / под ред. А. П. Калашникова [и др.]. - 3-е изд., перераб. и доп. - М., 2003. - 456 с.


Review

For citations:


Letunovich E.V., Yatsko N.A. Physical and chemical properties of feed and milk production of cows. Zootechnical Science of Belarus. 2012;47(2):163-172. (In Russ.)

Views: 103


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)