Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

Use of deoxidized hydrochloric acid and sulfuric acid casein whey for pigs feeding

Abstract

As a result of research the following key indicators were determined: the content of the metabolizable energy - 0,74 MJ, dry matter - 64,5 g, protein - 7,4 g, fat - 0,2 g, lactose - 49,2 g, ash - 7,8 g, calcium - 1,1 g, phosphorus - 0,8 g, pH of deoxidized casein acid whey is 5,0-5,6. The maximum storage period of deoxidized whey was determined. At a storage temperature of +20 °C the whey pH 5,6-5,0 is retained no more than 3 days, at temperature of +5 °C up to 7 days. In experiments on the deoxidation of the whey it was determined that most efficient deoxidizer is baking soda, and the cheapest one - OPSUK. In the scientific and economic experiments with sulfuric acid casein deoxidized whey which took 10% of the nutrient value of feed mixture for piglets at fattening it was found that the average daily live weight gain in the experimental animals increased by 9,6 %, with deoxidized hydrochloric acid casein whey increase energy of growth was increased by 3,3 %. As a result additional notional profit per one animal amounted to 41,500 rubles when feeding with deoxidized sulfuric acid whey and 20,550 rubles when feeding with deoxidized hydrochloric acid whey.

About the Authors

V. M. Golushko
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


E. F. Shevtsova
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


S. A. Linkevich
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


References

1. Давидов, Р. Б. Питательная ценность и биологические свойства молочной сыворотки / Р. Б. Давидов, Б. И. Файнчар // Молочная промышленность. - 1971. - № 12. - С. 12-14.

2. Дмитриев, А. М. Использование в кормопроизводстве вторичных ресурсов мясомолочной промышленности / А. М. Дмитриев. Н. В. Нехведович // Энергоресурсосберегающие технологии переработки сельскохозяйственного сырья : тез. докл. науч.-практ. конф. ААН РБ. - Мн., 1996. - С. 171-173.

3. Ефименко, Е. А. Использование сгущенной молочной сыворотки в кормлении поросят / Е. А. Ефименко. Л. Н. Гамко // Зоотехния. - 1996. - № 9. - С. 11.

4. Использование молочной сыворотки на кормовые цели / А. Г. Храмцов [и др.]. - М., 1984. - 39 с.

5. Нечволода, С. А. Рациональное использование молочной сыворотки / С. А. Нечволода // НТИ и рынок. -1996. - № 2. - С. 40.

6. Сенкевич, Т. Молочная сыворотка / Т. Сенкевич, К. Ридель // Переработка и использование в агропромышленном комплексе / под ред. И. Н. Липатова. - М. : Агропромиздат, 1989. - С. 34-43.

7. Нормы и рационы кормления сельскохозяйственных животных : справ. пособие / А. П. Калашников [и др.]. - М. : Агропромиздат, 1985. - 352 с.


Review

For citations:


Golushko V.M., Shevtsova E.F., Linkevich S.A. Use of deoxidized hydrochloric acid and sulfuric acid casein whey for pigs feeding. Zootechnical Science of Belarus. 2012;47(2):54-62. (In Russ.)

Views: 113


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)