Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

Comparative characteristics of young crossbred beef cattle of different weights according to the slaughter performance and nutritional value of meat

Abstract

The results of studies are presented showing the superiority of Aberdeen Angus × black-motley calves at slaughter weight of 460 kg to 400 kg: weight of chilled half-carcasses - by 15,2 % pulp yield - 1,9 %, or 33 kg, the amount of essential amino acids in the protein of meat - by 10,0 %, on polyunsaturated fatty acids content in meat - by 1,9 times. For health and hygiene indicators meat of calves of both groups meets the requirements for child food.

About the Authors

I. G. Zubko
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


I. S. Petrushko
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


S. V. Sidunov
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


S. A. Petrushko
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


R. V. Loban
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


V. I. Letkevich
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


References

1. Продукты для детского питания на основе мясного сырья : учебное пособие / А. В. Устинова [и др.]. - Москва : ВНИИМП, 2003. - 438 с.

2. Особенности мясного сырья для производства продуктов детского питания / А. Б. Лисицын [и др.] // Все о мясе. - 1998. - № 2. - С. 35-40.

3. Ланина, А. В. Мясное скотоводство / А.В. Ланина. - М. : Колос, 1973. - 279 с.

4. Козырь, В. С. Мясные породы скота в Украине / В. С. Козырь, Н. И. Соловьев. - Днепропетровск : ЗАТ «Полiграфiст», 1997. - 325 с.

5. Сизенко, Е. Полноценное детское питание - фактор будущего страны / Е. Сизенко, А. Лисицын // Экономист. - 2007. - № 3. - С. 13-18.

6. Нормы и рационы кормления сельскохозяйственных животных : справ. пособие. / под ред. А. П. Калашникова [и др.]. - 3-е изд., перераб. и доп. - Москва, 2003. - 456 с.

7. Гигиенические требования к качеству и безопасности продовольственного сырья и пищевых продуктов : СанПиН 11-63 РБ 98. - Введ. в действие 29.04.1998; заменен 30.12.2009. - Минск, 1999. - 266 с.

8. Оценка мясной продуктивности и определение качества мяса убойного скота : методические рек. / ВНИИМС. - Оренбург, 1984. - 54 с.

9. Рокицкий, П. Ф. Биологическая статистика / П. Ф. Рокицкий. - Минск : Вышэйшая школа, 1967. - 326 с.

10. Мельникова, М. М. Основы рационального питания / М. М. Мельникова, Л. В. Косованова. - Новосибирск, 2000. - 103 с.


Review

For citations:


Zubko I.G., Petrushko I.S., Sidunov S.V., Petrushko S.A., Loban R.V., Letkevich V.I. Comparative characteristics of young crossbred beef cattle of different weights according to the slaughter performance and nutritional value of meat. Zootechnical Science of Belarus. 2012;47(1):80-88. (In Russ.)

Views: 89


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)