Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

Estimation of Meat Quality of Different Genotype Animals on Nutrition Value and Sanitary and Hygienic Indices

Abstract

As a result of researches on quality traits of meat obtained from young animals of Black-motley breed and Aberdin-Anguss x Black-motley crosses in the age of 18 months it was determined that all meat samples met requirements on safety of SanPiN 11-63 RB 98. So meat of young animals of these genotypes reared at SPK “Zhukovshina” of Diatlovo area can be used as a raw material for child nutrition products and dietary nutrition products.

About the Authors

R. V. Loban
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


S. A. Petrushko
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


S. V. Sidunov
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


V. I. Letkevich
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


I. L. Trubach
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


I. G. Zubko
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


References

1. Продукты для детского питания на основе мясного сырья : учеб. пособие / А. В. Устинова [и др.]. - Москва : ВНИИМП, 2003. - 438 с.

2. Пищевая ценность мясных продуктов для питания детей разного возраста: аминокислотный состав белков и содержание минеральных веществ / Г. А. Сафронова [и др.] // Технология, техника и методы исследования в производстве продуктов детского, диетического и лечебного питания : сб. науч. тр. - М. : ВНИИМП, 1990. - С. 79.

3. Особенности мясного сырья для производства продуктов детского питания / А. Б. Лисицын [и др.] // Всё о мясе. - 1998. - № 2. - С. 35-40.

4. Гигиенические требования к качеству и безопасности продовольственного сырья и пищевых продуктов : СанПиН 11-63 РБ 98. - Минск, 1999.

5. Мельникова, М. М. Основы рационального питания / М. М. Мельникова, Л. В. Косованова. - Новосибирск, 2000. - 103 с.

6. Смирнова, М. Г. Минеральные вещества в питании детей первого года жизни / М. Г. Смирнова, А. П. Екимовский // Теоретические и клинические аспекты науки о питании. - М., 1985. - Т. 4. Современные аспекты проблемы питания здорового и больного ребёнка. - С. 63-72.


Review

For citations:


Loban R.V., Petrushko S.A., Sidunov S.V., Letkevich V.I., Trubach I.L., Zubko I.G. Estimation of Meat Quality of Different Genotype Animals on Nutrition Value and Sanitary and Hygienic Indices. Zootechnical Science of Belarus. 2011;46(2):301-307. (In Russ.)

Views: 95


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)