Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

Century Quality of a protein and dairy efficiency of firstcalf heifers

Abstract

Inclusion in a diet of firstcalf heifers extruding an energy-protein-mineral additive promotes increase of dairy efficiency on 12,1 %, increases the maintenance of quantity of fat andprotein in milk by 0,7 and 0,4 items of the item, accordingly. Level of urea at them in blood on 45 % that testifies to normalization of a nitrogenous exchange in a hem, increase of efficiencyof use of nitrogen of a forage and creation of the best conditions for milk synthesis in an organism of animals thus decreases. The additional expenses connected with carrying out extruding of an additive, sufficiently pay off production: on 1 ruble of expenses 3,7 rubles of profit are received.

About the Authors

E. V. Letunovich
Vitebsk State Academy of Veterinary Medicine
Russian Federation


N. A. Jatsko
Vitebsk State Academy of Veterinary Medicine
Russian Federation


N. P. Razumovsky
Vitebsk State Academy of Veterinary Medicine
Russian Federation


References

1. Волгин, В. Оптимизация питания высокопродуктивных коров / В. Волгин, А. Бибикова, Л. Романенко // Животноводство России. - 2005. - № 3. - С. 27-28.

2. Содержание высокопродуктивных коров // Сельскохозяйственный вестник. - 2004. - № 1. - С. 20-21.

3. Курепин, А. А. Влияние концентрации обменной энергии и сырого протеина на молочную продуктивность, переваримость и использование питательных веществ коровами-первотёлками во вторую фазу лактации / А. А. Курепин // Сельское хозяйство - проблемы и перспектив : сб. науч. тр. - Гродно, 2009. - Т. 2: Ветеринария. Зоотехния. - С. 153-160.

4. Курепин А. А. Молочная продуктивность и использование минеральных веществ первотелками / А. А. Курепин // Стратегия развития зоотехнической науки : тез. докл. Междунар. науч.-практ. конф., посвящ. 60-летию зоотехнической науки Беларуси (22-23 окт. 2009 г.). - Жодино, 2009. - С. 224-226.

5. Повышение эффективности высококонцентрированных белковых кормов путём применения защищающих агентов, снижающих распадаемость протеина в рубце / Н. В. Грудина [и др.] // Доклады Российской академии сельскохозяйственных наук. - 2005. - № 2. - С. 33-35.

6. Гаганов, А. П. Использование зерна кормовых бобов, рапса и ячменя в составе экструдированных смесей в рационах коров / А. П. Гаганов, Н. Г. Григорьев // Зоотехния. - 2005. - № 1. - С. 18-20.

7. Швецов, Н. Комбикорма с экструдированным зерном / Н. Швецов, Г. Походня, С. Саламахин // Животноводство России. - 2009. - № 10. - С. 43-44.

8. Технологическое сопровождение животноводства: новые технологии : практ. пособие / Н. А. Попков [и др.]. - Жодино, 2010. - 496 с.


Review

For citations:


Letunovich E.V., Jatsko N.A., Razumovsky N.P. Century Quality of a protein and dairy efficiency of firstcalf heifers. Zootechnical Science of Belarus. 2011;46(2):87-95. (In Russ.)

Views: 67


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)