Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

The level of assimilation of rapeseed feed in the body of highly productive cows

Abstract

Coefficients of digestibility of protein, fat, fiber and nitrogen-free extra active substances of rape and its products were, respectively, 82%, 97, 27 and 48% - on rape grain, 82%, 85, 42and 81% - on cake and 86 % 75, 83 and 77% - on meal.Studies on the digestibility of rapeseed and its products show that at their increased introduction in the diet of the second cycle the biochemical indicators of cows’ blood were within physiological norms.

About the Authors

A. I. Kozinets
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


O. G. Golushko
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


M. A. Nadarinskaya
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


A. V. Kvetkovskaya
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


L. V. Novik
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


References

1. Леккина, О. Ф. Рапсовый шрот - ценный корм для сельскохозяйственных животных / О. Ф. Леккина // Вопросы кормления сельскохозяйственных животных : сб. науч. тр. - Л., 1986. - С. 18-23.

2. Использование семян рапса и продуктов их переработки в кормлении сельскохозяйственных животных / В. М. Голушко [и др.] ; Науч.-практ. центр Нац. акад. наук Беларуси по животноводству. - Жодино, 2009. - 11 с.

3. Пилюк, Я. В. Рапс в Беларуси (биология, селекция и технология возделывания) / Я. В. Пилюк. - Мн. : Бизнесофсет, 2007. - 240 с.

4. Гареев, Р. Г. Рапс - культура высокого экономического потенциала / Р. Г. Гареев. Казань : Дом Печати, 1996. - 231 с.

5. Гареев, Р. Г Эффективность использования рапсовых кормов в животноводстве и растениеводстве / Р. Г. Гареев, Л. П. Зарипов // Проблемы адаптивной интенсификации сельскохозяйственного производства Северо-Восточного региона Россbи. - Киров, 1999. - С. 90-92.

6. Эхерн, Ф. К. Жмыхи и шроты в кормлении крупного рогатого скота / Ф. К. Эхерн // Новейшие достижения в исследовании питания животных. - М., 1985. - С. 49, 64-65, 97-104.

7. Григорьева, В. Н. Влияние тиогликозидов на качество масел и шротов при переработке семян рапса / В. Н. Григорьева, Е. Е. Ситникова. - М. : АгроНИИТЭИПП, 1989. - Вып. 5. - 20 с.

8. Рапс для Беларуси - важнейшая масличная и кормовая культура / Д. Шпаар [и др.] // Международный аграрный журнал. - 1998. - № 6. - С. 18-20.

9. Кормовые нормы и состав кормов : справ. пособие / А. П. Шпаков [и др.]. - 2-ое изд. - Витебск, 2005. - 352 с.


Review

For citations:


Kozinets A.I., Golushko O.G., Nadarinskaya M.A., Kvetkovskaya A.V., Novik L.V. The level of assimilation of rapeseed feed in the body of highly productive cows. Zootechnical Science of Belarus. 2011;46(2):64-72. (In Russ.)

Views: 77


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)