Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

Growth of Grain Biochemical Characteristics by the Method of Sprouting

Abstract

Basic technological parameters of biochemical modified forage grain production are developed. They include: requirements to initial grain, water-salt solutions contents with macro- and microelements for grain soak, moisture-temperature regimes of grain soak and sprouting, perfect drying regimes, that let us save amino-acids and vitamins synthesized in the process of biochemical transformations. Lysine contents in biochemical modified forage grain growth from 5,1 up to 12,9 g/kg. Quantity of arginine, threonine, leucine, isoleucine, methionine, histidine and valine growth at 1,7-3,5 times, and vitamins of B group - at 1,5-4,5 times.

About the Authors

V. M. Golushko
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


E. F. Shevtcova
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


References

1. Baker, D.H. Ideal amino acid profile for maximal protein accretion and minimal nitrogen excretion in Swine and poultry / D.H. Baker // Proceedings Cornell Nutrition Conference. - 1994. - P. 134-139

2. Концепция идеального протеина для свиней / M. Pack [и др.] // Аминокислоты в кормлении животных : сб. обзоров и отчетов. - Degussa, 2008. - С. 123-128.

3. Радчиков, В. Г. Нормы потребности свиней мясных пород и кроссов в энергии и переваримых аминокислотах / В. Г. Радчиков // Научный журнал КубГАУ. - 2007. - № 34(10). - С. 1-29.

4. Вербицкая, Н. М. Пути увеличения сбора белка зернофуражных культур : обзорная информация / Н. М. Вербицкая ; ВНИИТЭИагропром. - М., 1986. - 44 с.

5. Голушко, В. М. Использование ячмень с повышенным содержанием протеина на корм / В. М. Голушко, В. К. Пестис // Кормопроизводство. - 1981. - № 1. - С. 30-31.

6. Голушко, В. М. Питательная ценность некоторых кормов для свиней / В. М. Голушко, Г. Л. Папковский // Зоотехническая наука Белоруссии : сб. науч. тр. - Минск : Ураджай, 1981. - Т. 22. - С. 51-55.

7. Голушко, В. М. Приготовление кормов для свиней / В. М. Голушко, В. Б. Иоффе, В. Н. Гутман. - Мн. : Ураджай, 1990. - 154 с.

8. Викторов, П. И. Повышение протеиновой питательности кормов и белкового питания животных / П. И. Викторов // Зоотехния. - 1997. - № 7. - С. 9-12.

9. Подобед, Л. И. Технологические основы получения комплексных кормовых добавок и эффективность их применения в кормлении свиней и птицы : автореф. дисс. … д- ра с.-х. наук / Подобед Л.И. - Харьков, 1997. - 40 с.

10. Аскоченский, Н. А. Физиология и биохимия покоя и прорастания семян / Н. А. Аскоченский, Н. А. Гумишвили // Сб. науч. тр. - М. 1982. - С. 42-44.

11. Егоров, С. В. Эффективность использования пророщенного зерна для яглят в подсосный период / С. В. Егоров, С. С. Мегель, С. М. Фомин // Сб. научных трудов. - Новосибирск, 1999. - С. 80-85.

12. Ягодина, Б. А. Агрохимия : учебник / Б. А. Ягодина. - М., 1982. - 675 с.


Review

For citations:


Golushko V.M., Shevtcova E.F. Growth of Grain Biochemical Characteristics by the Method of Sprouting. Zootechnical Science of Belarus. 2011;46(2):22-31. (In Russ.)

Views: 71


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)