Slaughter and Meat Traits of Pigs at Implementation of Carnitine in Diets
Abstract
About the Authors
R. P. SidorenkoRussian Federation
V. A. Sit’Ko
Russian Federation
A. V. Korneyev
Russian Federation
References
1. Рядчиков, В. Г. Нормы потребности свиней мясных пород и кроссов в энергии и переваримых аминокислотах / В. Г. Рядчиков //Научный журнал КубГАУ. -2007. - № 34(10). - Режим доступа: http://ej.kubagro.ru/2007/10/pdf/8/pdf.
2. Jogl, G. Structure and function of carnitine acyltransferasees / G. Jogl, Y. S. Hsiao, L. Tong //Ann N.Y. Acad. Sci. - 2004. - Vol. 1033. - P. 17-19.
3. Harpers Biochemistry. 25th ed. / R. K. Murray [et al.] // New York NY: McGraw-Nill. - 2000. - P. 239.
4. Childress, C. C. Function of carnitine in the fatty acid-oxidase deficient insect flight muscle / C. C. Childress, B. Sacktor, D. Travnor // J. Biol Chem. -1966. -Vol. 242. - P. 754-760
5. Effects of acute moderate-intensity exercise on carnitine metabolism in men and women / D. L. Lennon [et al.] // J. Appl. Physiol. -1983. - Vol. 55. - P. 489-495.
6. Клюге, Х. Полноценная добавка в кормлении свиней. Влияние потребления l-карнитина на молочность свиноматок / Х. Клюге, С. Якобс // Белорусское сельское хозяйство. - 2005. - № 9(41). -С. 26-28.
7. Bohmer, T. Carnitine uptake into human heart cells in culture / T. Bohmer, E. Eiklid, J. Jonsen // Biochim. Biophys. Acta. -1977. -Vol. 465. -P. 627-633.
8. Wolf, G. Studies on the biosynthesis and turnover of carnitine / G. Wolf, C. Berger //Arch. Biochem. Biophys. - 1961. - Vol. 92. - P. 360-365.
9. Bremer, J. Biosynthesis of carnitine in vivo / J. Bremer // Biochim. Biophys. Acta. -1961. - Vol. 48. - P. 622-624.
10. Borum, P. R. Purification of S-adenosylmethionine ε-N-L-Lysine methyltransferase. The first enzyme in carnitine biosynthesis / P. R. Borum, H. P. Broquist // J. Biol. Chem. - 1977. - Vol. 252. - P. 5651-5655.
11. Cox, R. A. Biosynthesis of carnitine and 4-N-trimethylaminobutyrate from lysine / R. A. Cox // Biochem. J. - 1973. - Vol. 136. - P.1075-1082.
12. Рядчиков, В. Г. Потребность в аминокислотах в зависимости от продуктивности растущих и откармливаемых свиней / В. Г. Рядчиков // Теория и методы индустриального производства свинины. - Л., 1985. - С. 118-122.
13. Taylor, M. J. Effect of maternal dietary lysine level and food restrictions on maternal, fetal and offspring tissue carnitine level in the rat / M. J. Taylor, P. Stapleton // Nutr. Rep. Int. - 1981. - Vol. 24. - P. 931-942
14. Dietary L-carnitine suppresses mitochondrial branched-chain keto acid dehydrogenises activity and enhances protein accretion and carcass characteristics of swine / K. Q. Owen [et al.] // J. Anim. Sci. - 2001. - Vol. 79. - P. 3104-3112.
15. Effect of dietary supplementation with L-carnitine and fat on bloods acid-base responses to handling in slaughter weight pigs / T. M. Bertol [et al.] // J. Anim. Aci. - 2005. - Vol. 83. - P. 75-81.
16. Effect of dietary L-carnitine on growth performance and body composition in nursery and growing-finishing pigs / K. Q. Owen [et al.] // J. Anim. Sci. - 2001. - Vol. 79. - P. 1509-1516.
17. Berg, L. Four Experiments Probe L-carnitine-Paylean Relationahip / L. Berg // National Hog Farmar. - 2003. - Vol. 48. - P. 43-45.
Review
For citations:
Sidorenko R.P., Sit’Ko V.A., Korneyev A.V. Slaughter and Meat Traits of Pigs at Implementation of Carnitine in Diets. Zootechnical Science of Belarus. 2009;44(2):212-219. (In Russ.)