Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

Productive Traits of Meat Calves of Different Genotype

Abstract

It is determined that cross men-anzhu x limousine calves grown at suckling under cows up to 160-170 kg of live weight surpass coevals of black-motley breed and cross aberdin-anguss x black-motley grown on technology of milk cattle breeding on meat productivity and meat quality. So on slaughter outcome the difference with black-motley breed calves made 20,1 %, with aberdin-anguss x black-motley - 12,3%, on carcass outcome - 19,3 and 11,6 %, on frozen carcass weight - 13,5-8,5 kg, on meat outcome from ½ of carcass - 1,9 and 8,1 kg correspondingly. Differences are correct at Р<0,001. As well the content of flesh meat of ½ carcass of men-anzhu x limousine calves was 11,9 kg or 42% higher (Р<0,001) than that of black-motley and 8,1 kg or 25 % higher (Р<0,05) than that of aberdin-anguss x black-motley. As well the meat of men-anzhu x limousine calves contained 3,29 and 4,29 % (Р<0,001) less water and protein and fat 1,7 % (Р<0,01) and 2,12 % (Р<0,001) and 1,8 and 2,34 % (Р<0,001) higher correspondingly compared to black-motley and aberdin-anguss x black-motley calves.

About the Authors

I. S. Petrushko
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


S. A. Petrushko
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


R. V. Loban
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


T. L. Apanasevitch
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


I. L. Mel’Nikova
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


References

1. Берг, Р. Т. Мясной скот. Концепции роста / Р. Т. Берг, Р. М. Баттерфилд. - М. : Колос, 1979. - 280 с.

2. Гордынец, С. А. Мясо телят - сырьё для производства продуктов детского питания / С. А. Гордынец, Л. П. Шалушкова, С. А. Петрушко // Мясная индустрия. - 2004. - № 7. - С. 23-25.

3. Грибоедова, И. А. Перспективы использования методики оценки стоимости человеческой жизни при определении экономической эффективности инновационных технологий в пищевой промышленности / И. А. Грибоедова // Инновационные технологии в пищевой промышленности : материалы 5 междунар. конф. (2-3 окт. 2008 г.). - Мн., 2008. - С 36-45.

4. Заднепрянский, И. П. Рациональное использование мясного скота / И. П. Заднепрянский. - Белгород, 2002. - 405 с.

5. Ладодо, К. С. Лечебное питание в педиатрической практике / К. С. Ладодо // Вопросы питания. - 1996. - № 5. - С. 30-34.

6. Омельянчик, М. С. Современные гигиенические аспекты проблемы питания различных категорий населения Беларуси / М. С. Омельянчик // Национальная политика в области здорового питания в Республике Беларусь : материалы междунар. конф. (20-21 нояб. 1997 г.). - Мн., 1997. - С. 18-19.

7. Оценка мясной продуктивности и определение качества мяса убойного скота : методические рек. / ВНИИМС. - Оренбург, 1984. - 54 с.

8. Рокицкий, П. Ф. Биологическая статистика / П. Ф. Рокицкий. - Мн. : Выш. школа, 1973. - 318 с.

9. Устинова, А. В. Продукты для детского питания на основе мясного сырья : учеб. пособие / А. В. Устинова, Н. В. Тимошенко. - М. : Изд-во ВНИИМП, 2003. - 438 с.

10. Филонов, В. П. Проблемы питания в Республике Беларусь / В. П. Филонов, В. И. Мурох // Национальная политика в области здорового питания в Республике Беларусь : материалы междунар. конф. (20-21 нояб. 1997 г). - Мн., 1997. - С. 10-16.

11. Шляхтунов, В. И. Скотоводство и технология производства молока и говядины : учебник для с.-х. вузов / В. И. Шляхтунов, В. С. Антонюк, Д. М. Бубен. - Мн. : Ураджай, 1997. - 164 с.


Review

For citations:


Petrushko I.S., Petrushko S.A., Loban R.V., Apanasevitch T.L., Mel’Nikova I.L. Productive Traits of Meat Calves of Different Genotype. Zootechnical Science of Belarus. 2009;44(1):236-243. (In Russ.)

Views: 62


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)