Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

Meat-fat Traits and Morphological Content of Pig Carcass of Different Genotypes

Abstract

As a result of researches positive influence of boars of Yorkshire, Duroc and Landrace breeds of Canadian selection at meat-fat traits of the produced hybrids was determined. It is determined that tri-breed crosses (Great White Breed x Belarusian Meat Breed) x Landrace, (Belarusian Meat Breed x Landrace) x Duroc and (Belarusian eat Breed x Landrace) x Landrace surpassed their analogues of the control group: on carcass length - at 1,81 cm (P≤0,001), 1,14 cm (P≤0,001) and 2,69 cm (P≤0,001); on loin eye area - at 20,8 % (P≤0,001), 27,2 % (P≤0,001) and 37,4 % (P≤0,001); on ham weight - at 0,46 kg (P≤0,01), 0,97 kg (P≤0,001) and 0,69 kg (P≤0,01) correspondingly. Animals of genotype of (Belarusian eat Breed x Landrace) x Landrace had the smallest backfat thickness (17,22 mm), it was 28,3 % (P≤0,001) lower than that of the control group animals.

About the Author

T. V. Batkovskaya
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


References

1. Шейко, И. П. Свиноводство / И. П. Шейко, В. С.Смирнов. - Минск : Ураджай, 1997. - 352 с.

2. Шейко, И. Свиноводство Республики Беларусь / И. Шейко, Р. Шейко, Л. Федоренкова // Свиноводство. - 2002. - № 6. - С. 13-16.

3. Федоренкова, Л. А. Влияние хряков некоторых импортных пород на мясную продуктивность гибридного молодняка / Л. А. Федоренкова, Р. И. Шейко // Зоотехническая наука Беларуси : сб. науч. тр. - Жодино, 2005. - Т. 40. - С. 128-132.

4. Крючковский, А. Г.Сравнительная оценка мясной продуктивности и качества мяса у свиней различных генотипов / А. Г. Крючковский, Д. Н. Лейман, С. Н. Гераськин // Племенная работа в животноводстве : сб. науч. тр. - Новосибирск, 1991. - С. 51-55.

5. Федоренкова, Л. А. Селекционно-генетические основы выведения белорусской мясной породы свиней / Л. А. Федоренкова, Р. И. Шейко. - Минск : Хата, 2001. - 219 с.


Review

For citations:


Batkovskaya T.V. Meat-fat Traits and Morphological Content of Pig Carcass of Different Genotypes. Zootechnical Science of Belarus. 2009;44(1):11-15. (In Russ.)

Views: 114


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)