Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

Quality of Components of Plant Origin Mixed Forages for Control Fattening of Pigs

Abstract

Quality traits of basic components of plant origin (grain forage, cake) are studied. On nutrition and safety indexes more suitable for control fattening were barley, wheat, sunflower and soy cakes. Limits of diversity of each control quality parameter (limits, variation index, average content) and priority control indexes are determined. For barley - is natural and sprout grains, wheat - sprout grains, soy cake - urease activity (upper and lower margin), acid index, sunflower cake - acid index and crude protein content.

About the Authors

A. A. Khotchenkov
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


D. N. Khodosovsky
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


References

1. Шейко, И. П. Свиноводство : учеб. пособие для с.-х. вузов / И. П. Шейко, В. С. Смирнов. - Мн. : Ураджай, 1997. - 352 с.

2. Шейко, И. Проблемы и перспективы селекционной работы в промышленном свиноводстве / И. Шейко, А. Хоченков, Д. Ходосовский // Свиноводство. - 2004. - № 3. - С. 4-6.

3. Республиканский классификатор сырья, нормы его ввода в комбикорма и основные показатели качества сырья и комбикормов. - Мн. : «Полибиг», 2000. - 49 с.

4. Концепция «идеального протеина» для свиней // Кормление сельскохозяйственных животных и кормопроизводство. - 2006. - № 8. - С. 64-66.

5. Багмут, Т. Л. О некоторых перспективных разработках по совершенствованию кормовой базы и повышению эффективности использования кормов / Т. Л. Багмут // Кормление с.-х. животных и кормопроизводство. - 2006. - № 10. - С. 39-40.

6. Панин, И. Кукуруза. Новый взгляд. Что важнее: цена или целесообразность? / И. Панин // Кормление сельскохозяйственных животных и кормопроизводство. - 2006. - № 11. - С. 36-38.

7. Хоченков, А. Резервы белорусской комбикормовой промышленности / А. Хоченков // Международный аграрный журнал. - 2000. - № 3. - С. 23-24.

8. Крюков, В. Контроль однородности комбикормов / В. Крюков // Комбикорма. - 2005. - № 7. - С. 30-31.


Review

For citations:


Khotchenkov A.A., Khodosovsky D.N. Quality of Components of Plant Origin Mixed Forages for Control Fattening of Pigs. Zootechnical Science of Belarus. 2008;43(2):316-322. (In Russ.)

Views: 126


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)