Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

Energy Sources Saving Systems of Microclimate Creation at Beef Production

Abstract

Usage of systems with mechanic ventilation not taking into account high spends of electricity (6,4-12,3 rg u. t. per 1 c of weight gain) promotes the better microclimate parameters. It affects the bulls’ live weight growth at 1,9-5,2% and forage spends decrease at 1 c of weight gain at 2,8-5,9%. Cutting the ventilation volume at the 1st growing phase in winter period from 20-25 m3/h to 10-15 m3/h per 100 kg of live weight and from 40-50 m3/h to 25-30 m3/hin transition period let us decrease the annual energy and natural gas spends for ventilation and heating at 10-16% compared to the existing parameters.

About the Authors

N. A. Popkov
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


N. N. Shmatko
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


I. A. Kovalevsky
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


G. M. Tatarinova
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


Z. M. Nagornaya
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


References

1. Севернев, М. М. Неотложные проблемы животноводства / М. М. Севернев, И. П. Шейко // Весцi нацыянальнай акадэмii навук Беларусi. - 2006. - № 4. - С. 67-70

2. Горин, Г. С. Экономия энергитических ресурсов в сельскохозяйственном производстве / Г. С. Горин, О. П. Дворовенко. - М. : Росагропромиздат, 1988. - 54 с.

3. Бородин, И. Ф. Энергосберегающие технологии формирования оптимального микроклимата в животноводческих помещениях / И. Ф. Бородин, С. П. Рудобашта, В. А. Самарин // Технологическое и техническое обеспечение пр-ва продуктов жив-ва : науч. тр. / ВИМ. - М. : АИМ, 2002. - Т. 142, ч. 2. - С. 113

4. Кива, А. А. Биоэнергетическая оценка и снижение энергоемкости технологических процессов в животноводстве / А. А. Кива, В. М. Рабштына, В. И. Сотников. - М. : Агропромиздат, 1990. - 176 с.

5. Севернев, М. М. Временная методика энергетического анализа в сельском хозяйстве / М. М. Севернев. - М. : Колос, 1992. - 190 с.


Review

For citations:


Popkov N.A., Shmatko N.N., Kovalevsky I.A., Tatarinova G.M., Nagornaya Z.M. Energy Sources Saving Systems of Microclimate Creation at Beef Production. Zootechnical Science of Belarus. 2008;43(1):232-238. (In Russ.)

Views: 59


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)