Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

Products of processing of new Rape variety “Yavar” in the mixed fodders for the steers

Abstract

15-20% of rape cake and cake containing 1,4-1,9% of glucosinolates and 27-30 mkMol per 1 kg of dry substance of erucic acid can be included in mixed forage КР-2 and КР-3 for calves. Feeding with KP-2 with rape cake and cake let us reach daily growth of 872-906 g with forage spends of 4,66-5,17 forage units per 1 kg of growth, feeding with forage KP-3 results in - 840-855 g with forage spends of 4,66-7,1 forage units per 1 kg of growth. Such forages do not have any negative influence on slaughter traits and meat quality of bulls. Feeding with rape cake in KP-2 and KP-3 gives an opportunity not only to cut protein raw material imports but to get extra profit as well.

About the Author

T. L. Sapsalyova
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


References

1. Кваша, В. И. Зерно рапса в комбикормах для телок / В. И. Кваша, Н. Е. Василинский // Зоотехния. - 1995. - № 4. - С. 19-20.

2. Кошелев, С. Н. Выращивание молодняка крупного рогатого скота на комбикормах стартерах, обогащенных рапсовым маслом / С. Н. Кошелев // Рациональное использование кормовых ресурсов Зауралья : сб. тр. к 60-летию образования Курганской гос. с.-х. акад. им. Т. С. Мальцева. - Курган, 2003. - С. 82-91.

3. Слесарев, И. К. Минеральные источники Беларуси для животноводства / И. К. Слесарев, Н. В. Пилюк. - Жодино-Минск, 1995. - 277 с.

4. Пилюк, Я. Э. Рапс - универсальная маслично-белковая культура / Я. Э. Пилюк // Материалы Междунар. науч.-практической конф., 13-15 июля 2006 г. - Жодино, 2006. - С. 162-167.

5. Гайдым, И. Л. Новый стандарт на семена рапса / И. Л. Гайдым, Д. А. Хоняк // Белорусское сельское хозяйство. - 2003. - № 11. - С. 18-20.

6. Marangos, A. The hydrolyaie and absorption of thioglucosidase of rapeseed meal / A. Marangos, R. Hill // Proc. Nutr. Soс. - 1974. - Vol. 33. - P. 90.

7. Биохимические показатели качества белка семян рапса / В. И. Домаш [и др.] // Актуальные проблемы интенсификации производства продукции животноводства : материалы Междунар. науч.-практ. конф., 25-27 сент. 2006 г. - Жодино, 2006. - С. 165-167.

8. Лушников, А. А. Раздой коров черно-пестрой породы разного генотипа с использованием рапсового масла / А. А. Лушников // Рациональное использование кормовых ресурсов Зауралья : сб. тр. к 60-летию образования Курганской государственной сельскохозяйственной академии им. Т.С. Мальцева. - Курган, 2003. - С. 99-110.

9. Пилюк, Н. В. Рапс в рационах животных / Н. В. Пилюк // Белорусское сельское хозяйство. - 2003. - № 11. - С. 20.

10. Леккина, О. Ф. Рапсовый шрот - ценный корм для сельскохозяйственных животных. / О. Ф. Леккина // Вопросы кормления сельскохозяйственных животных : сб. науч. тр. - Л., 1986. - С. 17-21.

11. Larsen, P. O. Glucosinolates / P. O. Larsen // The Biochenistry of Plants. A Comprehensive Treatment of Secondary Plant Products / Akademic Press. - New York, 1981 - Vol. 7. - Р. 501-526.


Review

For citations:


Sapsalyova T.L. Products of processing of new Rape variety “Yavar” in the mixed fodders for the steers. Zootechnical Science of Belarus. 2007;42:389-395. (In Russ.)

Views: 74


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)