Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

THE IMPROVEMENT OF PROTEIN AND ENERGETIC FEEDING OF BROILERS

Abstract

The results of the investigation showed that rape oil cake and seeds should be used in the diets of broilers as a protein and energy source. The use of rape oilcake and rape flour provided a decrease of feed costs per gain unit and improved productive profit of broilers meat.

About the Authors

Y. V. Vasiliuk
Grodno State Agrarian University
Russian Federation


V. P. Khravtsevitch
Grodno State Agrarian University
Russian Federation


I. A. Verkhovtseva
Grodno State Agrarian University
Russian Federation


A. V. Malets
Grodno State Agrarian University
Russian Federation


References

1. Фисинин, В. И. Наука и развитие мирового и отечественного птицеводства на пороге XXI века / В. И. Фисинин // Зоотехния. - 1999. - № 3. - С. 2-8.

2. Хренов, О. А. О проблеме кормового белка / О. А. Хренов // Комбикорма. - 2001. - № 3. - С. 9-10.

3. Василюк, Я. В. Проблема кормового протеина в птицеводстве: альтернативные пути ее решения / Я. В. Василюк, В. В. Дадашко, О. В. Никитюк // Актуальные проблемы интенсивного развития животноводства : материалы междунар. науч. конф., посвящ. 70-летию зооинженерного факультета и памяти почетного профессора БГСХА П.И. Шумского. - Горки, 2000. - С. 87-90.

4. Скакун, А. С. Рапс - культура масличная / А. С. Скакун, И. В. Бурда, Д. Брауэр. - Мн. : Ураджай, 1994. - 150 с.

5. Шпар, Д. Рапс для Беларуси - важнейшая масличная и кормовая культура / Д. Шпар // Международный аграрный журнал. - 1998. - № 6. - С. 12-14.

6. Производство комбикормов в развитых странах // Комбикорма. - 2005. - № 7. - С. 16.

7. Якимов, А. Рапсовый жмых в рационах цыплят / А. Якимов, А. Егоров, О. Муратов // Птицеводство. - 1991. - № 8. - С. 13-14.

8. Самсонов, В. П. Яровой рапс - культура больших возможностей / В. П. Самсонов, Я. Э. Пилюк, П. А. Маковский // Международный аграрный журнал. - 2001. - № 4. - С. 3-5.

9. Пилюк, Я. Э. Возделывание озимого рапса в Республике Беларусь / Я. Э. Пилюк // Международный аграный журнал. - 2001. - № 9. - С. 8-9.

10. Основные аспекты кормления мясного молодняка сельскохозяйственной птицы: / Я. В. Василюк [и др.] // Альтернативные пути решения : сб. науч. тр. / ГГАУ. - Гродно, 2004. - Т. 6. - С. 23-32.


Review

For citations:


Vasiliuk Y.V., Khravtsevitch V.P., Verkhovtseva I.A., Malets A.V. THE IMPROVEMENT OF PROTEIN AND ENERGETIC FEEDING OF BROILERS. Zootechnical Science of Belarus. 2006;41:138-145. (In Russ.)

Views: 75


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)