Analyzing the pig environment comfort level in the conditions of an industrial complex
Abstract
Animal welfare implies the creation by humans of a set of conditions that ensure the satisfaction of all biological needs of the organism and contribute to the full development of its genetic potential. In this regard, we have analyzed the pig environment comfort level in the conditions of industrial pig breeding complex, defining the human role in the creation of optimal animal housing conditions. Studies conducted in the suckling sow sectors have confirmed the importance of maintaining optimal microclimatic parameters. In particular, for sows due to farrow it is necessary to ensure an air temperature of at least 22°С. For newborn piglets, it is necessary to maintain the temperature in the range of 30-35°С, by the end of the suckling period this indicator should be 24°С, and before weaning – 28 °С. When studying the operator’s actions, it has been found that his presence at the moment of farrowing increases the livability of piglets during the most critical period of suckling on the 3-5th day after the birth of piglets on average by 2-3 %.
About the Authors
A. N. SolyanikBelarus
Zhodino
D. N. Khodosovsky
Belarus
Zhodino
A. А. Khochenkov
Belarus
Zhodino
А. S. Petrushko
Belarus
Zhodino
I. I. Rudakovskaya
Belarus
Zhodino
V. A. Bezmen
Belarus
Zhodino
References
1. Социальный стресс и психическое здоровье / Т. Б. Дмитриева, А. И. Воложин, Ю. А. Александровский [и др.]. – Москва, 2001. – 248 с. – ISBN 5-89004-137-1.
2. Попов, C. B. Неопределённость как детерминанта поведения // Сборник тезисов IV Всерос. конф. по поведению животных. – Москва, 2007. – С. 21-22.
3. Макрушин, П. В. Этология и продуктивность сельскохозяйственных животных : учеб. пособие для с.-х. вузов / П. В. Макрушин, В. А. Каптюшин. – Саратов, 1988. – 57 с.
4. Методические рекомендации по изучению поведения сельскохозяйственных животных. Вып. 1 / под ред. В. И. Великжанина ; ВАСХНИЛ. ВНИИРГСХЖ. – Ленинград, 1975. – 84 с.
5. Кабанов, В. Д. Повышение продуктивности свиней / В. Д. Кабанов. – Москва: Колос, 1983. – 256 с.
6. Походня, Г. С. Промышленное свиноводство / Г. С. Походня. – Белгород: Крестьянское дело, 2002. – 483 с. – ISBN 5-86146-096-5.
7. Марюшин, В. Д. Сокращение продолжительности подсосного периода у свиноматки / В. Д. Марюшин, З. К. Марюшина // Повышение продуктивности сельскохозяйственных животных : науч. тр. – Харьков, 1968. – Т. 3. – С. 9-11.
8. Взаимосвязь этологических и конституциональных характеристик свиноматок с их продуктивностью / А. Н. Шацкая, Д. Н. Ходосовский, А. А. Хоченков [и др.] // Учёные записки УО ВГАВМ. – 2013. – Т. 49, № 2-1. – С. 330-333.
9. Комлацкий, В. И. Биологические основы производства свинины (курс лекций) : учеб. пособие / В. И. Комлацкий, Л. Ф. Величко. – Краснодар : КубГАУ, 2010. – 175 с.
10. Качество свинины при использовании иммуномодулирующего препарата / В. А. Погодаев, И. Г. Рачков, Л. В. Кононова [и др.] // Свиноводство. – 2021. – № 7. – С. 25-28. – DOI: 10.37925/0039-713X-2021-7-25-28.
11. Погодаев, В. А. Результаты анализа количественных и качественных показателей мясной продуктивности свиней / В. А. Погодаев, К. А. Катков, В. А. Боташева // Аграрный научный журнал. – 2021. – № 12. – С. 94-99. – DOI: 10.28983/asj.y2021i12pp94-99.
12. Башилов, А. М. Видеонаблюдение как эффект присутствия, пристального внимания и постоянного контроля поведения животных / А. М. Башилов, В. Н. Легеза // Техника и оборудование для села. – 2011. - № 12. – С. 24-27.
Review
For citations:
Solyanik A.N., Khodosovsky D.N., Khochenkov A.А., Petrushko А.S., Rudakovskaya I.I., Bezmen V.A. Analyzing the pig environment comfort level in the conditions of an industrial complex. Zootechnical Science of Belarus. 2025;60(2):169-180. (In Russ.)