Quality of colostrum and milk productivity of cows with energy feed concentrate “Energopak” included in the diet during the transition period
Abstract
The paper contains the results of research on the effectiveness of using the energy feed concentrate “Energopak” in the diets of lactating cows during the transition period. It has been established that its use in the amount of 300 g per head per day contributes to improved quality of colostrum and milk productivity of cows, expressed in an increase in dry matter in colostrum by 0.50-5.83 percentage points, protein mass fraction – by 0.11-5.20, fat mass fraction – by 0.4-1.0, lactose mass fraction – by 0.13-0.30 p. p., immunoglobulins – by 2.52-18.74 g/l, average daily milk yield on the 6th and 20th days of lactation – by 6.3 and 7.9%, respectively.
Keywords
About the Authors
A. V. MarkevichBelarus
Vitebsk
M. M. Karpenia
Belarus
Vitebsk
References
1. Кормление сельскохозяйственных животных : учебное пособие / В. К. Пестис, Н. А. Шарейко, Н. П. Разумовский [и др.]. — Минск : РИПО, 2024. — 320 c.
2. Подрез, В. Н. Молочная продуктивность и гематологические показатели коров в период раздоя при использовании в рационе энергетического корма на основе сухого защищенного жира / В. Н. Подрез, М. М. Карпеня, А. М. Карпеня // Зоотехническая наука Беларуси : сб. науч. тр. / Науч.-практический центр НАН Беларуси по животноводству ; редкол.: И. П. Шейко (гл. ред.) [и др.]. – Жодино, 2022. – Вып. 57, ч. 2. – С. 3-11.
3. Ермаков, И. Ю. Жидкий энергетический корм в питании молочных коров и технология его раздачи / И. Ю. Ермаков, Ю. П. Фомичев // Вестник Всероссийского НИИМЖ. – 2018. – № 3(31). – С. 90-95.
4. Структурно-метаболические процессы в рубце и влияние на них факторов питания (теоретические и практические аспекты пищеварения у жвачных животных) / В. В. Малашко, Г. А. Тумилович, Омар Хуссейн Али Али [и др.] // Сельское хозяйство – проблемы и перспективы : сб. науч. тр. / Гродненский ГАУ ; редкол. : В. К. Пестис (гл. ред.) [и др.]. – Гродно, 2016. – Т. 33: Ветеринария. – С. 88-100.
5. Osvaldo, B. P. Metabolic Stress in the Transition Period of Dairy Cows: Focusing on the Prepartum Period / B. P. Osvaldo, J. L. M. R. Leroy, G. Opsomer // Animals (Basel). – 2020. – Vol. 10(8). – P. 1419. – DOI: 10.3390/ani10081419.
6. Карликова, Г. Г. Состояние гомеостаза организма высокопродуктивных коров разного уровня генетической ценности в период раздоя / Г. Г. Карликова // Пермский аграрный вестник. – 2021. – № 4 (36). – С. 109-116.
7. Соболев, Д. Т. Влияние уровня энергии в рационе у коров на показатели белкового обмена и формирование специфических противовирусных антител на фоне циркуляции возбудителей пневмоэнтеритов / Д. Т. Соболев, Я. П. Яромчик // Ветеринарный журнал Беларуси. – 2023. – № 1(18). – С. 55-56.
8. Chemical Composition of the Biomass of Saccharomyces cerevisiae / S. B. Onofre, I. C. Bertoldo, D. Abatti, D. Refosco // International Journal of Environment, Agriculture and Biotechnology (IJEAB). – 2017. – Vol. 2, Issue 2. – P. 558-562. – DOI: 10.22161/ijeab/2.2.2.
Review
For citations:
Markevich A.V., Karpenia M.M. Quality of colostrum and milk productivity of cows with energy feed concentrate “Energopak” included in the diet during the transition period. Zootechnical Science of Belarus. 2025;60(2):45-52. (In Russ.)