Nitrogen utilization and ruminal digestion of first-calf heifers depending on the content of structural carbohydrates in the diet
Abstract
Fiber makes up a major part of the diet of ruminants, so studying the nutritional value of feed and improving diets in terms of the content and ratio of structural carbohydrates is relevant for the production of livestock products.
The purpose of the study, the results of which are presented in this paper, was to study the balance and utilization of nitrogen, as well as ruminal digestion of first-calf heifers during early lactation depending on the content of structural carbohydrates in the diet.
During the experiments it was found that the level of structural carbohydrates in the diet of first-calf heifers influenced dry matter intake. The optimal levels of structural carbohydrates in the diet of lactating cows during early lactation (30.7-32.6 % of NDF and 21.5-21.9 % of ADF) were determined, promoting more intensive ruminal digestion, expressed in maintaining the optimal pH value of the rumen at a level of 6.65-6.61 units, in improving the digestion of structural carbohydrates of plant feeds with an increase in the formation of end metabolite products (VFA), a decrease in the ammo-
nia content and an increase in milk productivity.
About the Author
A. A. KurepinBelarus
Zhodino
References
1. Relationship between the structure and composition of rumen microorganisms and the digestibility of neutral detergent fibre in goats / K. Liu, L. Wang, T. Yan [et al] // Asian-Australasian Journal of Animal Sciences (AJAS). – 2019. – Vol. 32(1). – P. 82-91. – DOI: 10.5713/ajas.18.0043
2. Polysaccharide utilization by gut bacteria: potential for new insights from genomic analysis / H. J. Flint, E. A. Bayer, M. T. Rincon [et al.] // Nat. Rev. Microbiol. – 2008. – Vol. 6. – P. 121-31. – DOI: 10.1038/nrmicro1817.
3. Муратова, Н. С. Влияние кормовых структурных углеводов на молочную продуктивность и воспроизводительные качества коров / Н. С. Муратова, В. В. Танифа, В. Л. Лукичев // Современные наукоёмкие технологии. Региональное приложение. – 2016. – № 4(48). – С. 121-125.
4. Сизова, Ю. В. Влияние фракционного состава углеводов на молочную продуктивность коров / Ю. В. Сизова // Инновационная наука. – 2015. – № 9(9). – С. 123-127.
5. Miller-Cushon, E. K. Feed sorting in dairy cattle: Causes, consequences, and management / E. K. Miller-Cushon, T. J. DeVries // Journal of Dairy Science. – 2017. – Vol. 100(5). – P. 4172–4183. – DOI: 10.3168/jds.2016-11983.
6. Кузьмина, Л. Н. Качество клетчатки и эффективность ее использования в рационах голштин-холмогорских коров / Л. Н. Кузьмина, А. П. Карташова // Аграрный вестник Урала. – 2020. – № 7(198). – С. 56-64. – DOI: 10.32417/1997-4868-2020-198-7-56-64.
7. Филинская, О. В. Практические методы контроля полноценности кормления высокопродуктивных коров в условиях современного комплекса / О. В. Филинская, С. А. Кеворкян // Вестник АПК Верхневолжья. – 2018. – № 4(44). – С. 30-36.
8. Effect of lignin linkages with other plant cell wall components on in vitro and in vivo neutral detergent fiber digestibility and rate of digestion of grass forages / E. Raffrenato, R. Fievisohn, K. W. Cotanch [et al.] // Journal of Dairy Science. – 2017. – Vol. 100(10). – P. 8119–8131. – DOI: 10.3168/jds.2016-12364.
9. Овсянников, А. И. Основы опытного дела в животноводстве / А. И. Овсянников. – Москва: Колос, 1976. – 302 с.
10. Викторов, П. И. Методика и организация зоотехнических опытов / П. И. Викторов, В. К. Менькин. – Москва : Агропромиздат, 1991. – 112 с.
11. Нормы кормления крупного рогатого скота / Н. А. Попков, В. Ф. Радчиков, А. И. Саханчук [и др.]. – Жодино, 2011. – 260 с. – ISBN 978-985-6895-10-7.
12. Организационно-технологические требования при производстве молока на молочных комплексах промышленного типа : республиканский регламент / И. В. Брыло, А Н. Коршун, Ю. А. Пивоварчик [и др.] ; Министерство сельского хозяйства и продовольствия Республики Беларусь. – Минск: Белорусское сельское хозяйство, 2014. – 108 с.
Review
For citations:
Kurepin A.A. Nitrogen utilization and ruminal digestion of first-calf heifers depending on the content of structural carbohydrates in the diet. Zootechnical Science of Belarus. 2025;60(2):21-29. (In Russ.)