Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

Use of dried living yeast culture Saccharomyces boulardii in diets of dairy cows

Abstract

   The paper deals with the efficiency of using dried living yeast culture Saccharomyces boulardii in diets of dairy cows. The research was carried out on dairy cows in the conditions of dairy farm of the branch of JSC “BELAZ” APC “Pervomaysky” of Smolevichi district of Minsk region, which were fed different doses of yeast supplement in the amount of 3, 5, 10, 15 and 20 g/head/day. The results of scientific and economic experience showed that the supplement contributed to the increase in milk yield, improvement of milk quality (fat, protein) and ruminal digestion, allowing to increase economic efficiency due to additional profit from the increase in milk productivity.

About the Authors

A. I. Kozinets
Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Belarus

Zhodino



A. Y. Borodin
Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Belarus

Zhodino



References

1. Арзин, И. В. Влияние дрожжевых добавок на белковый спектр крови стельных сухостойных коров / И. В. Арзин, И. Н. Миколайчик, Л. А. Морозова // Инновационные направления и разработки для эффективного сельскохозяйственного производства : материалы Междунар. науч.-практ. конф., посвящ. памяти члена-корреспондента РАН В.И. Левахина : в 2-х частях, Оренбург, 27-28 окт. 2016 г. / ВНИИМС. – Оренбург, 2016. – Ч. 2. – С. 154-157.

2. Выращивание телёнка от рождения до высокопродуктивной коровы: технологические, кормовые и ветеринарные аспекты : учебник для студентов высших учебных заведений / Л. И. Подобед, Н. П. Буряков, Г. Ю. Лаптев [и др.]. – Санкт-Петербург: Райт Принт Юг, 2017. – 580 с. – ISBN 978-5-9907630-8-1.

3. Физиолого-биохимические и технологические аспекты кормления коров / В. К. Пестис, Н. С. Мотузко, Н. П. Разумовский [и др.] ; Гродненский ГАУ. – Гродно, 2020. – 426 с. – ISBN 978-985-537-154-1.

4. Физиология кормления жвачных животных : практическое пособие для зооинженеров, врачей ветеринарной медицины, студентов факультетов ветеринарной медицины, зооинженерного и слушателей ФПК / Н. С. Мотузко, Н. П. Разумовский, Н. А. Шарейко [и др.] ; Витебская гос. акад. ветеринар. медицины. – Витебск, 2008. – 138 с. – ISBN 978-985-512-175-7.

5. Effect of feeding yeast culture from different sources on the performance of lactating Holstein cow in Saudi Arabia / M. A. Alshaikh, M. Y. Alsiadi, S. M. Zahran [et al.] // Asian-Australas. J. Anim. Sci. – 2002. – Vol. 15. – P. 352-356. – DOI: 10.5713/ajas.2002.352.


Review

For citations:


Kozinets A.I., Borodin A.Y. Use of dried living yeast culture Saccharomyces boulardii in diets of dairy cows. Zootechnical Science of Belarus. 2025;60(1):181-188. (In Russ.)

Views: 20


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)