Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

EFFICIENCY OF USING DIFFERENT PRODUCTS FOR PRE- AND POST-MILKING TREATMENT OF COW UDDER TEATS

Abstract

Dairy cattle breeding is the most important branch of animal husbandry, which provides domestic milk processing plants with raw materials and the population with high-value food products. Recently, more and more attention has been paid to milk quality in milk production. Non-compliance with milking hygiene rules, lack of preventive measures and other components of the milk production process can negatively affect the quality of the resulting products. The article presents the results of a scientific work that studied the effect of hygiene products based on chlorhexidine and iodine on the state of the mammary gland and the quality of milk obtained in the conditions of Municipal Agricultural Unitary Enterprise “Experimental base “Maysk” of the Ivatsevichy District. As studies have shown, the greatest economic efficiency of milk production is achieved when using prophylactics and disinfectants based on chlorhexidine. This makes it possible to increase the profitability of dairy cattle breeding of the agricultural enterprise and significantly reduce the incidence of subclinical and clinical mastitis in animals - by 10.0 and 2.5 percentage points, respectively.

About the Authors

E. A. Levkin
Vitebsk State Academy for Veterinary Medicine
Belarus

Vitebsk



Y. V. Istranin
Vitebsk State Academy for Veterinary Medicine
Belarus

Vitebsk



M. V. Baranovsky
Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Belarus

Zhodino



M. V. Bazylev
Vitebsk State Academy for Veterinary Medicine
Belarus

Vitebsk



V. V. Linkov
Vitebsk State Academy for Veterinary Medicine
Belarus

Vitebsk



M. A. Pechenova
Institute for Professional Skills Upgrading and Retraining at Yanka Kupala State University of Grodno
Belarus

Grodno



Z. A. Istranina
Vitebsk State Academy for Veterinary Medicine
Belarus

Vitebsk



References

1. Интенсификация производства молока: опыт и проблемы : монография / В. И. Смунёв [и др.]. – Витебск: ВГАВМ, 2022. – 483 с.

2. Научно-практические подходы совершенствования используемых технологий молочно-товарного производства / М. В. Базылев [и др.] // Учёные записки ВГАВМ. – 2021. – Т. 57, вып. 2. – С. 82–87.

3. Организационно-технологические нормативы производства продукции животноводства и заготовки кормов / В. Г. Гусаков [и др.]. – Минск : Белорусская наука, 2017. – 283 с.

4. Получение и первичная обработка молока в условиях молочно-товарных ферм и комплексов : монография / В. И. Шляхтунов [и др.]. – Витебск : ВГАВМ, 2019. – 136 с.

5. Тамбиев, Т. С. Ветеринарно-санитарный контроль и усовершенствование ветеринарно-санитарных мероприятий при производстве молока / Т. С. Тамбиев // Международный научно-исследовательский журнал. – 2021. – № 8, ч. 2. – С. 58–63.

6. Повышение биоадаптивного потенциала дойного стада коров при производстве молока / М. В. Базылев [и др.] // Молочно-хозяйственный вестник. – 2021. – № 3. – С. 21– 36.

7. Влияние обработки сосков вымени средствами «Убероклин» и «Мастипротект» на качественные показатели молока / Ю. В. Истранин [и др.] // Прогрессивные и инновационные технологии в молочном и мясном скотоводстве : материалы Междунар. науч.- практ. конф., г. Витебск, 03–05 нояб. 2021 г. – Витебск : ВГАВМ, 2021. – С. 67–71.

8. Лыков, И. Н. Изучение сравнительной антибактериальной активности антисептиков / И. Н. Лыков, Э. И. Асирова // Международный научно-исследовательский журнал. – 2022. – № 3, ч. 1. – С. 198–201.

9. Эффективность использования различных дезинфицирующих препаратов для санитарной обработки доильно-молочного оборудования / М. В. Барановский [и др.] // Зоотехническая наука Беларуси : сб. науч. тр., посвящ. 70-летию со дня основания Научнопрактического центра Национальной академии наук Беларуси по животноводству. – Жодино, 2019. – Т. 54, ч. 2 : Технология кормов и кормления, продуктивность. Технология производства, зоогигиена, содержание. – С. 133-140.

10. Influence of Post-Milking Treatment on Microbial Diversity on the Cow Teat Skin and in Milk / I. Verdier-Metz [et al..] // Dairy. – 2022. – № 3. – Pp. 262–276. – DOI:10.3390/dairy3020021

11. СТБ 1598-2006. Молоко коровье сырое. Технические условия. – Минск : Госстандарт, 2015. – 17 с.

12. Comparison of the bacteriostatic effects of quaternary ammonium compounds and their combinations on a dairy farm environment and the microbial contamination of dairy products / C. Nannan [ets.] // Can. J. Veterinary Research. – 2021. – Vol. 85(2). – P. 151–155.


Review

For citations:


Levkin E.A., Istranin Y.V., Baranovsky M.V., Bazylev M.V., Linkov V.V., Pechenova M.A., Istranina Z.A. EFFICIENCY OF USING DIFFERENT PRODUCTS FOR PRE- AND POST-MILKING TREATMENT OF COW UDDER TEATS. Zootechnical Science of Belarus. 2024;59(2):202-214. (In Russ.)

Views: 30


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)