Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

CONTENT OF ESSENTIAL AMINO ACIDS IN PROTEIN OF MUTTON OBTAINED FROM SHEEP OF DIFFERENT GENOTYPES BRED IN THE REPUBLIC OF BELARUS

Abstract

The paper contains the results of studies on the content of essential amino acids in the protein of mutton obtained from the front, middle and back parts of carcasses of sheep of different genotypes bred in the Republic of Belarus: Dorper, Precoce, Texel, Ile-de-France, Merinolandschaf, Suffolk, Lithuanian Black-headed, Romanov sheep. Scientific studies were carried out in the laboratory of applied research for meat processing industry of the meat products technology department and in the production and testing laboratory of RUE “Institute of Meat and Dairy Industry”. It has been established that the protein of mutton from Romanov sheep, Suffolk, Merinolandschaf, Lithuanian Black-headed is characterized by high values of minimum scores (more than 100 %) and absence of essential amino acids limiting the nutritional value in all three parts of the carcass. In the Precoce sheep mutton protein, there is a limitation in methionine + cysteine (in the back part), in the Texel breed mutton protein - in leucine (in the middle part), in the Ile-de-France breed mutton protein - in methionine + cysteine (in the front part), in the Dorper breed mutton protein - in leucine and methionine+cysteine in the front and back parts, and in leucine, methionine+cysteine and phenylalanine+tyrosine in the middle part.

About the Authors

S. A. Gordynets
Institute of Meat and Dairy Industry
Belarus

Minsk



V. M. Napreenko
Institute of Meat and Dairy Industry
Belarus

Minsk



L. A. Chernyavskaya
Institute of Meat and Dairy Industry
Belarus

Minsk



References

1. Данкверт, С. А. Овцеводство стран мира / С. А. Данкверт, А. М. Холманов, О. Ю. Осадчая. – Изд. 2-е, доп. – Москва, 2011. – 550 с.

2. Гордынец, С. А. Развитие овцеводства в Республике Беларусь / С. А. Гордынец, В. М. Напреенко // Актуальные вопросы переработки мясного и молочного сырья : сб. науч. тр. – Минск, 2022. – Вып. 16. – С. 177-191. DOI 10.47612/2220-8755-2021-16-177-191

3. Комплекс мер по развитию овцеводства в Республике Беларусь на 2019-2025 годы : Постановление Совета Министров Респ. Беларусь, 30 апреля 2019 г., № 268 // Министерство сельского хозяйства и продовольствия Республики Беларусь [Электрон. ресурс]. – 2007-2024. – Режим доступа: https://mshp.gov.by/ru/documents_animal-ru/view/kompleksmer-po-razvitiju-ovtsevodstva-v-respublike-belarus-na-20192025-gody-768/. - Дата доступа : 13.01.2022.

4. Карабаева, М. Э. Мясная продуктивность и качество мяса молодняка овец разных генотипов / М. Э. Карабаева, Н. А. Колотова // Овцы, козы, шерстяное дело. – 2015. - № 4. – С. 23-26.

5. Амерханов, Х. А. Трудится предстоит долго и настойчиво // Овцы, козы, шерстное дело. – 2010. №1. – С. 1-7.

6. Битиева, Д. У. Сравнительная оценка потребительских качеств образцов шашлыка из баранины разных пород / Д. У. Битиева, Р. Б. Темираев // Современные исследования основных направлений технических и общественных наук (секция «Технология продукции и организация общественного питания и товароведения») : сб. науч. трудов междунар. науч.-практ. конф. – Казань : Печать-сервис XXI век, 2017. – С. 55-57.

7. Химический состав и биологическая ценность национальных изделий из баранины / Я. М. Узаков [и др.] // Мясная индустрия. – 2018. - № 10. – С. 28-31.

8. Разработка рецептуры и обоснование технологии мясных кремов с использованием мяса баранины / С. В. Патиева [и др.] // Роль аграрной науки в развитии лесного и сельского хозяйства Дальнего Востока : материалы II Национальной (Всероссийской) науч.- практ. конф., Уссурийск, 08–09 нояб. 2018 г. – Уссурийск, 2018. – Ч. II. – С. 82-89. 9. ГОСТ 34200-2017. Отрубы из баранины и козлятины. Технические условия. – Минск : Стандартинформ, 2018. – 12 с.

9. МВИ МН 1363-2000 «Метод по определению аминокислот в продуктах питания с помощью высокоэффективной жидкостной хроматографии». – Минск, 2000. – 24 с.

10. Мартинчик, А. Н. Общая нутрициология : учеб. пособие / А. Н. Мартинчик, И. В. Маев, О. О. Янушевич. – Москва : МЕДпресс-информ, 2005. – 392 с.

11. Пищевая и биологическая ценность мясного сырья для профилактики сердечнососудистых заболеваний / С. А. Гордынец [и др.] // Актуальные вопросы переработки мясного и молочного сырья : сб. науч. тр. – Минск, 2022. – Вып. 17. – С. 273-284.

12. Dietary protein quality evaluation in human nutrition : Report of an FAO Expert Consultation. – Rome : FAO, 2013 – 66 p.


Review

For citations:


Gordynets S.A., Napreenko V.M., Chernyavskaya L.A. CONTENT OF ESSENTIAL AMINO ACIDS IN PROTEIN OF MUTTON OBTAINED FROM SHEEP OF DIFFERENT GENOTYPES BRED IN THE REPUBLIC OF BELARUS. Zootechnical Science of Belarus. 2024;59(2):187-196. (In Russ.)

Views: 19


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)