Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

FATTY ACID COMPOSITION OF LIPID FRACTION OF MUTTON OBTAINED FROM SHEEP OF DIFFERENT GENOTYPES BRED IN THE REPUBLIC OF BELARUS

Abstract

The paper contains the results of studies on the fatty acid composition of lipid fraction of mutton obtained from the front, middle and back parts of carcasses of sheep of different genotypes bred in the Republic of Belarus: Dorper, Precoce, Texel, Ilede-France, Merinolandschaf, Suffolk, Lithuanian Black-headed, Romanov sheep. The difference in the content of fat, polyunsaturated, monounsaturated and saturated fatty acids in the lipid fraction of the front, middle and back parts of carcasses of sheep of different genotypes was established. The lowest cholesterol content (mg/100 g) in the lipid fraction of the front part of carcass was observed in the Suffolk breed (53.1), and the highest – in the Merinolandschaf breed (84.8). In mutton of the middle part of carcass, the lowest cholesterol content was in the Ile-de-France breed (52.3), while the Dorper breed had the highest content (76.3). The lowest level of cholesterol in mutton of the back part of carcass was observed in the Merinolandschaf (32.0), and the highest – in the Romanov breed (78.9). Romanov, Precoce and Texel sheep breeds had an advantage in terms of the balance of fatty acid composition of the lipid fraction of the front, middle and back parts of carcasses, defined as the ratio of the total amount of polyunsaturated and monounsaturated fatty acids to saturated fatty acids. As for the biological efficiency of polyunsaturated fatty acids, defined as omega-6/omega-3 ratio, the least balanced was the lipid fraction of mutton from the front, middle and back parts of carcasses of Lithuanian Black-headed sheep.

About the Authors

S. A. Gordynets
Institute of Meat and Dairy Industry
Belarus

Minsk



V. M. Napreenko
Institute of Meat and Dairy Industry
Belarus

Minsk



L. A. Chernyavskaya
Institute of Meat and Dairy Industry
Belarus

Minsk



References

1. Ковальчук, С. Н. Жирнокислотный состав мышечной ткани овец: фенотипическая вариабельность, наследуемость, гены-кандидаты (обзор) / С. Н. Ковальчук // Сельскохозяйственная биология. –2021. – Т. 56, № 6. – С. 1049-1061. DOI: 10.15389/agrobiology.2021.6.1049rus

2. Данкверт, С. А. Овцеводство стран мира / С. А. Данкверт, А. М. Холманов, О. Ю. Осадчая. – Изд. 2-е, доп. – Москва, 2011. – 550 с.

3. Комплекс мер по развитию овцеводства в Республике Беларусь на 2019-2025 годы [Электронный ресурс]: постановление Совета Министров Респ. Беларусь, 30 апреля 2019 г., №268 // Министерство сельского хозяйства и продовольствия Республики Беларусь [Электрон. ресурс]. – 2007-2024. – Режим доступа: https://mshp.gov.by/documents/animal/c6619ab1ca40c571.html. - Дата доступа: 13.01.2022.

4. Мартинчик, А. Н. Общая нутрициология : учеб. пособие / А. Н. Мартинчик, И. В. Маев, О. О. Янушевич. – Москва .: МЕДпресс-информ, 2005. – 392 с.

5. Влияние обогащённых рационов мелкого рогатого скота на жирнокислотный состав, активность липолитических ферментов и процесс окисления липидов баранины / Т. М. Гиро [и др.] // Всё о мясе. – 2020. – № 55. – С.77-80.

6. Чернявская, Л. А. Биологическая эффективность яиц куриных пищевых, реализуемых на рынке Республики Беларусь / Л. А. Чернявская, С. А. Гордынец // Актуальные вопросы переработки мясного и молочного сырья : сб. науч. тр. – Минск, 2021. – Вып. 16. – С. 216-223. DOI: 10.47612/2220-8755-2021-16-216-223

7. Dietary protein quality evaluation in human nutrition : Report of an FAO Expert Consultation. – Rome : FAO, 2013 – 66 p.

8. Колотова, Н. А. Комплексная оценка потребительских свойств мяса молодняка овец разных направлений продуктивности : дисс. … д-ра техн. наук: 05.18.15 / Н.А. Колотова. – Москва, 2013. – 168 с.

9. Гордынец, С. А. Амино- и жирнокислотная сбалансированность мясного сырья от телят разных генотипов / С. А. Гордынец // Пищевая промышленность: наука и технологии. – 2010. - № 3(9). – С.60-68.

10. Пищевая химия / А. П. Нечаев [и др.]. – Изд. 3-е, испр. – СПб. : ГИОРД. 2004. – 640 с.


Review

For citations:


Gordynets S.A., Napreenko V.M., Chernyavskaya L.A. FATTY ACID COMPOSITION OF LIPID FRACTION OF MUTTON OBTAINED FROM SHEEP OF DIFFERENT GENOTYPES BRED IN THE REPUBLIC OF BELARUS. Zootechnical Science of Belarus. 2024;59(2):176-187. (In Russ.)

Views: 26


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)