Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

VITAMIN AND MINERAL COMPOSITION OF MUTTON OBTAINED FROM SHEEP OF DIFFERENT GENOTYPES BRED IN THE REPUBLIC OF BELARUS

Abstract

The paper contains the results of studies on the vitamin and mineral composition of mutton obtained from the front, middle and back parts of carcasses of sheep of different genotypes bred in the Republic of Belarus. The mutton from sheep of the following genotypes was studied: wool-and-meat producing sheep (Precoce, Texel, Ile-de-France, Merinolandschaf, Suffolk, Lithuanian Black-headed), fur-and-meat producing sheep (Romanov sheep), meat-type sheep (Dorper). The difference in the content of vitamins (B1, B2, PP) and minerals (calcium, potassium, magnesium, iron, sodium) in the front, middle and back parts of carcasses of sheep of different genotypes was established. The studies were carried out in the laboratory of applied research for meat processing industry of the meat products technology department and in the production and testing laboratory of RUE “Institute of Meat and Dairy Industry”. The data on the content of vitamins and minerals in mutton obtained from the front, middle and back parts of carcasses of sheep of different genotypes can be used in the development of a variety of meat products with specified properties.

About the Authors

S. A. Gordynets
Institute of Meat and Dairy Industry
Belarus

Minsk



V. M. Napreenko
Institute of Meat and Dairy Industry
Belarus

Minsk



L. A. Chernyavskaya
Institute of Meat and Dairy Industry
Belarus

Minsk



References

1. Комплекс мер по развитию овцеводства в Республике Беларусь на 2019-2025 годы : постановление Совета Министров Респ. Беларусь, 30 апреля 2019 г., №268 // Министерство сельского хозяйства и продовольствия Республики Беларусь [Электрон. ресурс]. – 2007-2024. – Режим доступа: https://mshp.gov.by/documents/animal/c6619ab1ca40c571.html. - Дата доступа: 13.01.2022.

2. Широкова, Н. В. Хозяйственно-биологические особенности и рациональное использование овец разного генетического потенциала при производстве и переработке баранины в условиях юга России : дис. … д-ра биол. наук : 06.02.10 / Н. В. Широкова ; ГНУ НИИММП. – Волгоград, 2020. – 294 с.

3. Гордынец, С. А. Развитие овцеводства в Республике Беларусь / С. А. Гордынец, В. М. Напреенко // Актуальные вопросы переработки мясного и молочного сырья : сб. науч. тр. – Минск, 2022. – С. 177-191.

4. Повышение ресурсов мяса молодняка овец / В. И. Криштафович [и др.] // Потребительская кооперация. – 2015 - №3 (50). – С. 9-15.

5. Экономика овцеводства: плюсы и минусы / М. И. Селионова [и др.] // Овцы, козы, шерстяное дело. – 2017. - № 1. – С. 5-9.

6. Селионова, М. И. Производство и переработка баранины. Опыт Австралии / М. И. Селионова, О. В. Сычёва // Мясные технологии. – 2017. - № 7(175). – С. 25-27.

7. Мартинчик. А. Н. Общая нутрициология : учеб. пособие / А. Н. Мартинчик, И. В. Маев, О. О. Янушевич. – Москва : МЕДпресс-информ, 2005. – 392 с.

8. Алексеева. А. А. Убойные и мясные показатели баранчиков эдильбаевской породы и эдильбах х гиссарских помесей / А. А. Алексеева, Т. А. Магомадов, Ю. А. Юлдашбаев // Главный зоотехник. – 2018. - № 7. – С.32-37.

9. Микронутриенты в питании здорового и больного человека (справочное руководство по витаминам и минеральным веществам) / В. А. Тутельян [и др.]. – Москва : Колос, 2002. – 424 с. - (Учебники и учебные пособия для студентов высших учебных заведений).

10. Гордынец, С. А. Функциональные мясные продукты: теория и практика : монография / С. А. Гордынец. – Минск, 2009. – 142 с.


Review

For citations:


Gordynets S.A., Napreenko V.M., Chernyavskaya L.A. VITAMIN AND MINERAL COMPOSITION OF MUTTON OBTAINED FROM SHEEP OF DIFFERENT GENOTYPES BRED IN THE REPUBLIC OF BELARUS. Zootechnical Science of Belarus. 2024;59(2):165-175. (In Russ.)

Views: 23


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)