Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

EFFECT OF STRUCTURAL CARBOHYDRATES IN THE DIET OF FIRST-CALF HEIFERS ON THE EFFICIENCY OF NUTRIENT AND ENERGY UTILIZATION

Abstract

A characteristic feature of high-yielding first-calf heifers is the intensity of metabolic processes occurring in their body. In their diets it is necessary to increase the concentration of metabolizable energy by reducing the level of fiber. This often negatively affects the cows’ digestion and milk production. At the same time, dairy cows, as ruminants, need a certain level of structural carbohydrates in their diets. This paper contains the results of research on the effect of different content of neutral detergent fiber and acid detergent fiber in the diets of first-calf heifers during early lactation on feed intake, digestibility and efficiency of energy use by the animal organism.

About the Author

A. A. Kurepin
Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Belarus

Zhodino



References

1. Влияние кормления на продуктивные показатели коров-первотёлок в начале лактации / Н. А. Ларина [и др.] // Вестник АГАУ. – 2018. - № 8 (166). – С. 107-112.

2. Храмов, С. А. Воспроизводительные качества коров-первотелок при использовании в рационах кормления природной кормовой добавки / С. А. Храмов, Е. В. Хардина, О. А. Краснова // Вестник Ульяновской ГСХА. – 2020. - № 1 (49). – С. 143-147.

3. Овсянников, А. И. Основы опытного дела в животноводстве / А. И. Овсянников. – Москва : Колос, 1976. – 302 с.

4. Викторов, П. И. Методика и организация зоотехнических опытов / П. И. Викторов, В. К. Менькин. – Москва : Агропромиздат, 1991. – 112 с.

5. Нормы кормления крупного рогатого скота : справочник / Н. А. Попков [и др.]. – Жодино, 2001. – 260 с.

6. Организационно-технологические требования при производстве молока на молочных комплексах промышленного типа / И. В. Брыло [и др.] ; Министерство сельского хозяйства и продовольствия Республики Беларусь. – Минск, 2014. – 108 с.

7. NRC. Nutrient Requirements of Beef Cattle. – 7th ed. – Washington. DC, 2001. – 401 p.

8. Технологическое сопровождение животноводства: новые технологии : практ. пособие / Н. А. Попков [и др.] ; Науч.-практический центр Нац. акад. наук Беларуси по животноводству. – Жодино, 2010. – 496 с.


Review

For citations:


Kurepin A.A. EFFECT OF STRUCTURAL CARBOHYDRATES IN THE DIET OF FIRST-CALF HEIFERS ON THE EFFICIENCY OF NUTRIENT AND ENERGY UTILIZATION. Zootechnical Science of Belarus. 2024;59(2):3-11. (In Russ.)

Views: 26


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)